Wat je zelf kunt doen bij hoofd- en nekklachten

door | 20 juli 2020 | Gezondheid, Vief

Iedereen weet dat bewegen goed voor je is, met name als je ouder wordt. Blijf dus in beweging! Lichamelijke klachten hebben we allemaal wel eens en daar kan je zelf ook iets aan doen. Tegenwoordig wordt er best veel van ons verwacht: we leven in een 24-uurs maatschappij, waarin we aan veel dingen moeten denken, wat ook weer effect heeft op ons bewegingsapparaat. 

In mijn stukjes ga ik het over lichamelijke klachten hebben, wat we er zelf aan kunnen doen om deze te voorkomen en te behandelen. Ditmaal komen het hoofd en de nek aan bod.

Hoofdpijnen worden veelal veroorzaakt door te weinig vochtinname, spanning en stress.
Een goede oefening om de hoofdpijn te verminderen is om met de vingertoppen rustig de schedelrand te masseren van het oor naar het midden, waarbij je bij de schedelrandknobbels iets langer mag masseren. Daarna mag je al masserend langzaam naar beneden gaan tot onderaan de nek. Dit mag je gerust 3 keer achter elkaar uitvoeren.

Nekpijnen kunnen door bewegende oefeningen minder worden. Ook hiervoor een goede oefening:

1. Draai het hoofd zover mogelijk naar links en kijk daarbij met de ogen naar linksboven voor 5 seconden.
2. Daarna draai je het hoofd naar rechts en kijk je 5 seconden naar rechtsboven.
3. Plaats vervolgens de kin op de borst en kijk 5 seconden naar beneden.
4. Leg het hoofd in de nek en kijk 5 seconden omhoog.

Herhaal bovenstaande 4 stappen nog een keer.
Als laatste draai je langzame rondjes met het hoofd (zonder duizelig te worden!) en plaats daarna het oor op de schouder links en daarna op de schouder rechts. Neem daarna 2 glazen water voor de vochtinname en afvoer van de afvalstoffen.

Succes!

P.S. Heb je stekende pijnen of houden de pijnen al langere tijd aan, raadpleeg dan de huisarts of de fysiotherapeut. Ook als je het zelf niet vertrouwt.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben o.a. massagetherapeut en beweegkuurinstructeur bij Elkanderz. Vitaliteit, bewegen en beweeglijkheid, daar hou ik me mee bezig bij Fief.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *