Opgeruimd huis geeft opgeruimd hoofd

door | 31 augustus 2020 | Huishouden, Thuis

door

Herken je het? Je stapt je huis binnen, kijkt rond en schiet in de stress van de rommel in huis.
Je hebt haast, het regent en je wilt weg maar je kunt je regenjas niet vinden. Het zoeken kost energie en die kan je wel beter gebruiken.  Tijd om in actie te komen!

Met deze stappen organiseer je je huis en wordt je huis weer een fijne en rustige plek. Zo zorgt een opgeruimd huis voor een ontspannen gevoel. En bijkomend voordeel: een opgeruimd huis is makkelijker schoon te maken en schoon te houden!

 

 1. Zorg voor genoeg vuilniszakken en lege dozen en start met de ruimte in huis waar je je het liefst ontspant, dat kan de slaapkamer zijn maar natuurlijk ook je woonkamer of je eigen werkkamer of hobbykamer.
 2. Bepaal welke bergruimte of kast je wilt gaan gebruiken voor het opruimen van de spullen.
 3. Heb je een open kast? Dit is ideaal voor spullen die gezien mogen worden; Is het te druk? Schaf dan opruimbakken en dozen aan in verschillende kleuren voor verschillende thema’s (foto’s, hobbyspullen, kerstspullen). Dit geeft een rustig geheel.
 4. Nu begint het echte werk: het sorteren

Sorteren doe je zo

 • Berg gelijksoortige spullen bij elkaar op, het liefst daar waar je ze nodig hebt
 • Maak drie categorieën: houden, twijfel, mag weg
 • Weggooien, gooi overbodige dingen weg, breng ze naar de kringloopwinkel of weggeefwinkel of verkoop het op marktplaats of vlooienmarkt
 • Bij twijfel…wel doen! Wees rigoureus. Alles wat je 2 jaar of langer niet hebt gebruikt of gedragen, kan weg, tenzij het een belangrijk aandenken is. Beperk jezelf bij dit soort nostalgische spullen door speciaal hiervoor één mooie doos klaar te zetten.

 

 1. Wat zit waar? Plak etiketten of stickers op de opberger/doos en zet er op wat er in zit. Heb je veel verschillende spullen in dozen, geef dan elke doos een code. Maak een overzicht en schrijf achter elke code wat er in de doos is opgeborgen. Zo kun je alles makkelijk terugvinden.
 2. Waar zet je wat? Bewaar voorwerpen die je vaak gebruikt op ooghoogte of iets lager; zware voorwerpen of spullen die minder vaak nodig zijn op heuphoogte en spullen die je weinig gebruikt op een hoge plek, achterin de bergruimte of onder het bed.
 3. Voorkom terugval: hiervoor de volgende tips.

 

Tips

 • hang of vouw iedere avond je kleding op of doe het in de wasmand
 • verzamel geen reservespullen, wat moet een mens met 2 staafmixers en 8 dekbedovertrekken
 • beperk het papierwerk (folders, krachten tijdschriften) tot een minimum en digitaliseer zoveel mogelijk of bedenk een goed opbergsysteem voor wat je wil bewaren
 • gooi je bed niet vol met extra kussens en dekens, ziet er prachtig uit in interieurbladen maar ga dat maar eens iedere dag opnieuw arrangeren als je uit bed stapt
 • berg jassen en schoenen op bij thuiskomst
 • leg spullen terug waar ze vandaan komen, maak niet te veel verzamelplaatsen in huis

 

Door het plan te volgen en jezelf (en de rest van het gezin) bovenstaande gewoontes aan te leren, wordt je huis een oase van rust. Opruimen geeft zo positieve energie!

Print dit artikel

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Mijn missie is het ondersteunen van cliënten en samen te kijken hoe ik hen verder kan helpen en daarmee een bijdrage kan leveren aan het zo lang mogelijk zelfstandig functioneren.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.