Misbruik van je betaalpas

door | 17 november 2020 | Geldzaken, Veiligheid

Een mevrouw stond bij de kassa van de Lidl en vertelde de caissière dat zij een week daarvoor, tijdens het pinnen, merkte dat er een jongetje van ongeveer vijf à zes jaar naast haar stond…

Ze had er verder geen acht op geslagen. Vervolgens ging mevrouw naar Blokker en stond ze voor een stelling met glaswerk te kijken. Er kwam er een jongen van een jaar of twaalf naast haar staan en vroeg haar om een vaas voor hem te pakken, waar hij niet bij kon. Mevrouw pakte de vaas en gaf hem aan de jongen. Even later bleek dat ze haar portemonnee kwijt was.

Uit camerabeelden was gebleken dat het kleine ventje bij de Lidl waarschijnlijk de pincode had gelezen en onthouden. Zijn broertje roofde vervolgens haar portemonnee bij het pakken van de vaas. Binnen korte tijd was er duizend euro van haar rekening afgeschreven.

Terwijl mevrouw dit verhaal aan de caissière vertelde, zag ik dat ze pinde en ik kon zonder problemen haar pincode meelezen. Deze mevrouw had er niks van geleerd.

Wat je zelf kunt doen om de risico’s te beperken:

  • Zorg dat het saldo op je betaalrekening niet hoger is dan dat je nodig hebt voor een maand. Zet het restant op de spaarrekening. 
  • Beperk je limieten en kredieten op de rekeningen. Stel op je bankrekening in hoeveel je maximaal kunt pinnen bij een geldautomaat, in een winkel of in het buitenland. Zo kun je de schade beperken.
  • Zorg dat niemand mee kan kijken bij het pinnen. Pin bij voorkeur binnen in de bank. Laat nooit ergens de pincode achter.
  • Zet het telefoonnummer van je bank in je telefoon zodat je direct kan bellen wanneer je je pas mist.

Blijf alert!

Je limiet en krediet beperken

Via deze link krijg je een overzicht van de limieten per bank.

Belangrijke nummers

Zoek hier het telefoonnummer van je bank op en zet het nummer in je telefoon.

Laat een reactie achter

2 reactie(s)
Regelmatig ga ik een stukje schrijven over financiële aangelegenheden. Ik heb mijn hele werkzame leven bij de recherche gewerkt en ik help op dit moment als vrijwilliger, senioren die dat zelf niet meer kunnen, met hun thuisadministratie. Het ligt dus voor de hand dat mijn bijdrage vaak zal gaan over vormen van criminaliteit waar met name senioren financieel de dupe van kunnen worden.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

2 Reacties

  1. Jan

    Goed artikel, Ton. Prima om zo te waarschuwen!

    Antwoord
  2. Wim van der Wulp

    Dank je Ton, ik ga je volgen.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *