Dit is gelukt!

door | 18 november 2020 | Tijd voor jezelf, Vief

Mantelzorg door
Minters Mantelzorg

Het is herfst. De natuur trekt zich terug en laat datgene los wat hij niet meer nodig heeft. De dagen worden korter en de bladeren vallen van de boom. Het is het perfecte moment om een stap terug te doen en dicht bij jezelf te komen. Maar hoe doe je dat als mantelzorger als je altijd voor iemand klaar staat? Durf jij even stil te staan om te kijken hoe afgelopen jaar is geweest? Mag ik aan je vragen: hoe gaat het met je?

Als mantelzorger ben je bezig met de dierbare voor wie je zorgt. Dit is zichtbaar door te zorgen, te helpen in het huishouden of meegaan naar ziekenhuisbezoeken. Echter is er ook een onzichtbare kant. Denk hierbij aan twijfels en gedachtes die je hebt (gehad) of je het allemaal wel vol zou houden. Gevoelens van onzekerheid, vermoeidheid of eenzaamheid. In het afgelopen jaar is er veel gebeurd. We moesten ons aanpassen, op allerlei manieren, en tegelijkertijd afstand tot elkaar houden.

Ik heb ooit gehoord dat je in tijden van verandering vaak niet door hebt wat je doet om mee te bewegen. Dit komt doordat je druk bent of je vindt het vanzelfsprekend. Wanneer de rust terugkeert ben je geneigd om te kijken naar datgene wat je van je to-do lijst niet hebt gedaan. Uit eigen ervaring weet ik dat die gedachte niet helpt voor een positief gevoel.

Dus laat, net als de bomen, los wat er dit jaar bij in is geschoten.

Ik wil het voor je omdraaien en met je kijken wat jij het afgelopen jaar wél hebt gedaan. Wat is er gelukt? Waar ben je trots op? Schrijf het op. Hang het op in huis en kijk er af en toe naar.

Bedank jezelf voor je inzet, je geduld en je inspanning. Als mantelzorger lijkt het zorgen voor je naaste misschien normaal en gewoon. Maar dat is het niet. Zonder jou had dit jaar er heel anders uitgezien.

Print dit artikel

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik geniet van familie en vrienden, koffie drinken, de natuur en sporten. Als het lukt, vind ik het heerlijk om er ‘s ochtends extra vroeg uit te gaan en tijd voor mezelf te nemen.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...