De wereld draait

door | 2 december 2020 | Gezondheid, Vief

Bewegen door
Cure+

Duizeligheid komt vaak voor wanneer je ouder wordt. Er zijn veel verschillende oorzaken van duizeligheid. Er bestaat ook niet één vorm duizeligheid. Je kunt je bijvoorbeeld licht in het hoofd voelen, je kunt draaierig zijn of je kunt het gevoel hebben alsof je op wolken loopt. Dit wordt allemaal geschaald onder duizeligheid.

Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder benoem ik er een aantal.

Medicatie
Het kan komen door het gebruik van meerdere soorten medicatie. Hierbij kunnen de verschillende soorten medicatie met elkaar botsen, wat als bijwerking duizeligheid geeft. Bespreek dit met de huisarts, wellicht dient de medicatie aangepast te worden.

Bloeddruk
Een lage of hoge bloeddruk kan ook een oorzaak van duizeligheid zijn. Laat in dit geval altijd door de arts controleren hoe het komt dat je een te hoge of lage bloeddruk hebt.

Evenwichtsorgaan
Bij problemen met het evenwichtsorgaan kan er een kristalletje zich naar de verkeerde plek in het evenwichtsorgaan verplaatsen. Daardoor raakt deze ontregeld en ontstaan duizeligheidsklachten.

Stress
Wanneer je gespannen bent, kun je last krijgen van duizeligheid. Dit omdat spanning een negatief effect heeft op het gehele lichaam. De spieren gaan harder aanspannen. Je kunt je gehaast voelen. En daarbij ook misselijk en dus duizelig worden.

Nekklachten
Nekklachten kunnen duizeligheid veroorzaken omdat de verkeerde signalen dan worden doorgegeven aan de hersenen. Een fysiotherapeut kan daarbij uitkomst bieden.

Voeding
Verkeerde voeding is natuurlijk slecht voor je. Wanneer je te weinig voedzame voedingsmiddelen eet en drinkt kun je last krijgen van je bloedsuiker. Dit veroorzaakt duizeligheid.

Ernstige aandoeningen
Ook bij ernstige aandoeningen kun je je soms duizelig voelen. Wanneer je je erg duizelig voelt en daarnaast problemen hebt met praten en/of de armen of benen uitvalverschijnselen geven, neem dan direct contact op met 112. Dit zijn de eerste tekenen van een herseninfarct of -bloeding. Daarbij moet natuurlijk direct gereageerd worden om erger te voorkomen.

Wat kun je zelf doen?
De duizeligheid die veroorzaakt word door het evenwichtsorgaan, is de duizeligheid waar je direct zelf iets aan kunt doen. Er bestaat een bepaalde handeling die ervoor zorgt dat de duizeligheid verminderd of helemaal overgaat. Deze handeling heet de eply manoeuvre en kun je zelf uitvoeren. 

Kijk voor meer informatie hierover op onderstaande website.

Thuisarts.nl

In onderstaande link kun je zien hoe deze handeling moet worden uitgevoerd.

Print dit artikel

Laat een reactie achter

1 reactie(s)
Ik ben fysiotherapeut en op dit moment bezig met een master geriatrie. Ik houd mij vooral bezig met werk, mijn studie, mijn kattenkindjes en mijn vriend. Daarnaast houd ik ervan om er lekker op uit te gaan. Ik vind een wandeling in de natuur heerlijk en spreek graag af met familie en vrienden.

Reacties

1 Reactie

  1. Michelle

    Mooi artikel Kirsten.

    Wat leuk dat je met de Master Geriatrie bezig bent. Veel succes met je studie!

    Groetjes Michelle (collega geriatriefysiotherapeut, Fietsende fysio)

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...