Praten over geld helpt!

door | 10 december 2020 | Geldzaken, Hulp

Met elkaar praten over geld is vaak het startpunt voor een oplossing bij geldproblemen.

Nederlanders blijken niet zo makkelijk te praten over geldzaken. Eigen geldzorgen worden vaak helemaal geheim gehouden uit schaamte. Geldzorgen in allerlei soorten en maten komen heel veel voor. Maandelijks met (te) weinig geld rondkomen is dagelijks getob.

Het missen van overzicht over je geldzaken wordt als zorgelijk ervaren. Achterstallige betalingen leiden tot stressvol gepieker hoe dat op te lossen. En als er zelfs schulden zijn, leiden de schulden tot radeloosheid.

Iedereen kan meehelpen geldproblemen van medemensen te verminderen. Praten over geld op een ongedwongen dagelijkse manier is het startpunt. Een opmerking zoals “Wat vervelend dat de premies voor de zorgverzekering volgend jaar zoveel stijgen; hopelijk stijgt de zorgtoeslag ook flink” kan al een startpunt zijn om een ander te laten praten over de eigen geldzorgen. Vervolgens kan het gesprek gaan over mogelijke oplossingen.

Meestal weet iemand met geldzorgen niet welke hulp allemaal mogelijk is of durft uit schaamte niet om hulp te vragen. Doorbreek het taboe rondom schulden, ga het gesprek aan en ga samen op zoek naar hulp die goed voelt.

Geldproblemen kunnen ons tegenwoordig allemaal overkomen. Geen reden tot schaamte. Zelfs  geen reden om je te schamen wanneer je fouten hebt gemaakt, want dat is menselijk. Wie maakt er nooit fouten?

Het oplossen van geldproblemen kan best ingewikkeld lijken, maar er zijn altijd oplossingen om de problemen minstens te verminderen.  Daarbij is vaak hulp mogelijk. Maar die hulp dient gevraagd te worden. Hulp komt niet als de geldproblemen verborgen gehouden worden. Met vragen kom je door de wereld. Tijdig hulp vragen voorkomt erger. Oplossingen kunnen achteraf verbazingwekkend eenvoudig blijken te zijn.

Praten over geld helpt. Samen doen!

Print dit artikel

Laat een reactie achter

1 reactie(s)
Vanuit "Ieder mens telt mee" probeer ik als 70-plus vrijwilliger tips te geven om geldzorgen te verminderen. Gezellige dingen doen met echtgenote, kleinkinderen, dochters en schoonzoons zijn echter ook belangrijk voor mij.

Reacties

1 Reactie

  1. Emma

    Bedankt voor dit open artikel over schulden. Wat is het fijn om te weten dat ik er niet alleen voor sta en dat ik altijd bij iemand terecht kan. Het oplossen van geldproblemen lijkt inderdaad erg ingewikkeld. Zelf denk ik na over het aanvragen van een schuldenbewind. Ik heb goede hoop dat het in de toekomst beter gaat worden.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...