Als je het niet meer hebt…

door | 15 december 2020 | Fiefjes, Verhalen

Besef je pas wat je had! Na de arme crisis-oorlogsjaren, groeide de welvaart. Direct na de tweede wereldoorlog ontstond er in ons land een sterke drang. Drang naar solidariteit, heropbouw, nooit meer oorlog, nooit meer crisisjaren.

De vakbonden hebben in de jaren vijftig en zestig hard geknokt om het iedereen beter te laten hebben. De eensgezindheid was groot. Er werden heel veel woningen de grond uitgestampt, systeembouw. Er werd een prachtig sociaal voorzieningen systeem opgezet. AOW, werkloosheidsuitkeringen, bijstand enz. Voor iemand die echt niet kon werken was er altijd een goed vangnet. Financieel kregen we het allemaal goed. 

De december feestdagen werden steeds uitbundiger gevierd. Met Sinterklaas kwamen de kinderen om in de cadeaus. En met Kerst was eten het middelpunt, heel veel en lekker eten. Eerst kalkoen, later fondue, gourmet en aparte diners. Ook uit eten gaan werd zo gewoon dat al een half jaar voor de Kerst gereserveerd moest worden.

Maar nu…nu heeft Covid-19 toegeslagen. Een onzichtbaar klein beestje dat de hele wereld heeft platgelegd. Waar tot vorig jaar hele families aan tafel zaten, van kleinkinderen tot en met Oma en Opa en alles wat er tussen zat.  Zo is dat dit jaar totaal anders. Wat zo gewoon en gezellig was, is dit jaar ongewoon. Maar dat hoeft toch niet ongezellig te zijn! Gewoon samen lekker eten met een wijntje erbij is ook heel fijn. Niet kijken naar wat even niet meer is. Kijk naar wat er nog wel is, nog wel kan!

Waardeer wat we al die jaren gehad hebben, dat was zo vanzelfsprekend. De natuur heeft ons even te pakken. Zoals ook in het verleden zo vaak is gebeurd, maar altijd was er weer een herstel.

Dus geniet de komende feestdagen met volle teugen en zie de toekomst met vertrouwen tegemoet!!

Laat een reactie achter

2 reactie(s)
Ik ben gepensioneerd, fiets graag, belangrijkste hobby is filmen en monteren.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

2 Reacties

 1. Gre verlinde

  Ik ben bijna 90 en heb de hongerwinter meegemaakt. We hadden kou en honger. Daarbij vergeleken stelt deze coronatijd niets voor. Toen gingen er veel mensen dood door ondervoeding. Als deze tijd voorbij is en alles weer normaal waarderen we onze vrijheid dubbel, net als na de bevrijding. Laten we dankbaar zijn voor de dingen die we wel hebben, groetjes, GRE

  Antwoord
  • Tanja

   Mooi gezegd, Gre. Dank je wel!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *