Goede voornemens

door | 5 januari 2021 | Gezondheid, Vief

Goede voornemens. We maken ze allemaal, beginnen vol goede moed, om er op blue Monday achter te komen dat het weer niet lukt. Youtuber Veritasium gaf in 2019 een manier om je goede voornemens wel te halen.

Goede voornemens (resolutions in het Engels) maken we vaak, maar vaak slagen we er niet in om ze te volbrengen. Hij gaf in zijn video de reden waarom het zo vaak niet lukt en wat je eraan kunt doen om je doelen wel te halen

Samengevat gaf Veritasium de volgende tips:

 1. Maak je doel realistisch, haalbaar en meetbaar, begin klein
 2. Schrijf op wat en hoe je je doel wilt bereiken
 3. Deel het met anderen
 4. Wilskracht is een beperkte hulpbron, vermijdt verleidingen

Zelf kan ik daar nog aan toevoegen dat je je doel ook echt moet willen. Niemand wordt goed in iets, wat niet als leuk wordt ervaren. Vaak houdt een goed voornemen ook een verandering van je levensstijl in.

Zelf heb ik veel aan de video van Veritasium gehad. Ik wilde in 2020 afvallen (wie niet) en dat was al een aantal keren niet blijvend gelukt. Mijn plan was deze keer niet om 10 kg af te willen vallen maar 0,5 kg per week en dat drie maanden lang. Ik had dat opgeschreven en ook hoe ik dat wilde doen. Dit heb ik  gedeeld met mijn partner en kinderen.

Belangrijk was om de verleidingen weg te halen. Je kunt tien keer langs de pot met snoep lopen en nee tegen jezelf zeggen, maar iedere keer dat je nee zegt gebruik je een beetje wilskracht. En de elfde keer is de wilskracht op en neem je niet één snoepje maar een handvol! Door de pot weg te halen, gebruik je ook geen wilskracht meer.

Met behulp van deze methode is het mij gelukt om af te vallen en dit gewicht eraf te houden!

Heb je nog vragen? Laat een reactie achter onder dit artikel.

Gezondheidsnet

Meer weten?
Deze  site plaatste in 2016 een artikel over goed voornemens.

Laat een reactie achter

2 reactie(s)
Ik ben een gepensioneerd biotechnoloog, met een passie voor fietsen, geocachen en tech.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

2 Reacties

 1. Margareth

  ik ben ook bezig af te vallen
  minder te snoepen moet wel want ik heb glucose
  om verleidingen te vermijden
  en kans op hart risico’s te vermijden
  nieuwe jaar veel wandelen voorgenomen 2024
  ik zit ook bij dietiste onder controle houden
  Mvg Margareth

  Antwoord
  • Tanja

   Goed bezig! Het blijft een enorme verleiding al dat lekkers. We kunnnen erover mee praten.🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *