Een stofzuiger als huisdier?

door | 19 januari 2021 | Huishouden, Thuis

Een robotstofzuiger klonk voor mij altijd als een typisch gevalletje ‘duur speelgoed’. Toch kon ik het niet laten om tijdens ‘Black Friday’ vorig jaar zo’n slim huisdier te adopteren. En nu, een paar maanden later, kunnen wij thuis niet meer zonder.

De afgelopen jaren is het assortiment robotstofzuigers flink gegroeid. Waar eerst het merk ‘Roomba’ de lading dekte, biedt nu ook de Lidl een instapmodel aan. Mijn ervaringen komen van de ‘Roborock S6 Pure’, die wij de bijnaam Noo-Noo (van de Teletubbies) hebben gegeven. Dit model heeft naast het stofzuigen, ook de mogelijkheid om te dweilen.

Noo-Noo komt, na het instellen van onze voorkeuren in een handige app, om de dag rond 14:00 uur uit haar ‘Dock’ om vervolgens de gehele benedenverdieping te stofzuigen en te dweilen. Onze woonkamer, hal en keuken zijn op deze verdieping, waardoor de belangrijkste ruimtes in één ronde schoon zijn.

Bij de eerste paar keer stofzuigen, scant Noo-Noo de ruimtes en bouwt hiermee in de app, een plattegrond van het huis. Wij kunnen vervolgens de ruimtes benoemen. Dit is fijn om na het morsen in de keuken, Noo-Noo meteen te hulp te laten schieten. Dit kan  bijvoorbeeld via de Google Home.

Wel moesten we de eerste paar dagen echt even babyzitten. Noo-Noo wurmde zich onder de kasten en nam steeds de mat bij de tuindeur mee. In de app geef je aan welke delen van de kamer niet door de stofzuiger mogen worden schoongemaakt. De mat hebben we daarnaast met dubbelzijdig tape vastgezet.

De kleinste hoekjes zal Noo-Noo niet kunnen bereiken. Daarvoor zal je toch zelf nog even aan de slag moeten. Door de drukte van de dag, realiseer je eigenlijk niet eens meer dat de vloer voor je wordt schoongehouden. Totdat je dan rondkijkt op de eerste verdieping en ziet dat Noo-Noo helaas toch nog echt geen trappen kan lopen…

Consumentenbond

Een overzicht van alle voor- en nadelen wat betreft robotstofzuigers, vind je op de themapagina van de Consumentenbond. 

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Naast mijn baan als adviseur voor allerlei digitale oplossingen, was ik verantwoordelijk voor de techniek achter Fief. Soms schrijf ik ook een artikel, over bijvoorbeeld technische handigheidjes.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *