Ventileren

door | 20 januari 2021 | Thuis, Wonen

Slapen zonder openstaande ramen! Daar kan ik echt niet tegen. Het moet dan wel heel erg hard waaien of extreem koud zijn, wil ik mijn raam dichtdoen. Voor mij is ventileren echt een must.

In de winter heb ik sowieso een klapraam en een ventilatierooster open staan. Zodat er voortdurend verse lucht in huis komt. Daar heb ik twee redenen voor:

Vochtige lucht warmt moeilijker op

Die ramen open zetten in de winter?  Anja, is dat niet een beetje dom? Want je stookt dan toch voor niks! Ik hoor het je zeggen.

Dat is het juist niet. Bewoners, huisdieren en zelfs planten maken samen vocht in huis. Ook door het gebruik van de badkamer en keuken komt vocht vrij. Wanneer dit vocht in huis blijft, is het lastiger om je huis te verwarmen. Vochtige lucht warmt nu eenmaal minder snel op dan droge lucht.

Ventileren verbetert de luchtkwaliteit

Naast al die vochtigheid blijft er ook vervuilde lucht (fijnstof) in je huis hangen. Uit onderzoek van het TNO blijkt dat de luchtkwaliteit bij één op de zeven huishoudens in Nederland er niet goed aan toe is.

De lucht in onze woning is vaak viezer dan de lucht buiten. Dit komt doordat wij bakken en braden, kaarsen aansteken, de open haard laten branden en in huis roken.

Onvoldoende ventileren kan schimmels en huisstofmijt veroorzaken. Dit kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Vooral voor mensen met kwetsbare longen is dat schadelijk.

Het Longfonds raadt aan om 24 uur per dag te ventileren. Je ramen eventjes open zetten is dus niet voldoende. Na een half uur is de verse lucht alweer verdwenen.

Dus ventileer en haal de droge verse lucht naar binnen!

Rijksoverheid

Hoe kan ik mijn huis ventileren?

Longfonds

Ongezonde lucht binnen, lees meer.

GGD Amsterdam, gezond wonen

Ventileren en luchten.

Print dit artikel

Laat een reactie achter

1 reactie(s)
Voor mij is het belangrijk dat senioren meedoen in onze samenleving. Wij, de senioren, zijn enorm divers in kennis, inzicht en levenservaring. Voor de omgeving en hunzelf kunnen zij veel betekenen. Ik heb zelf mijn oude verlangen in daden omgezet en speel nu theater.

Reacties

1 Reactie

  1. Jan

    Inderdaad Anja, waar je ook bent, altijd en overal ventileren. De hele dag! Goed artikel.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...