Maak je telefoon leesbaar!

door | 27 januari 2021 | Fiefjes, Tips

Erger je je er ook aan als je moeite hebt met de kleine lettertjes op je telefoon? Wil je je mobiel beter zichtbaar hebben met lezen? Dit kun je zelf oplossen!

Zelf heb ik een Android telefoon, maar veel telefoons hebben de toegankelijkheidsopties in de instellingen staan.  Je gaat dan naar INSTELLINGEN op je telefoon. Klik vervolgens op TOEGANKELIJKHEID.

Schermlezer

Met een schermlezer kun je gesproken instructies krijgen en tegelijkertijd speciale besturingsmogelijkheden, waarmee je kunt navigeren zonder het scherm te hoeven zien. Je hoort dan bijvoorbeeld een omschrijving van wat je aanklikt.

Verbetering zichtbaarheid

Pas hier de grootte en de kleuren van tekst en andere onderdelen naar eigen wensen aan. Zelf heb ik mijn toetsenbord op een hoog contrast staan waarbij mijn toetsenbord geel is en de achtergrond zwart. 

Animatie verwijderen

Verwijder bepaalde schermeffecten als je gevoelig bent voor de animatie of de bewegingen. Dit kan ook helpen om meer rust te brengen tijdens het gebruik van je telefoon.

Vergrootglas

Vergroot de inhoud die wordt weergegeven op je scherm. De teksten, het lettertype en hoeveelheid ‘zoom’ is in te stellen. Je kunt vervolgens op ieder moment met een druk op de knop inzoomen op je scherm.

Gehoorverbetering

Pas het geluid aan zodat je het beter kan horen of gebruik alternatieven zoals tekst. Je telefoon probeert dan bij iedere app automatisch ondertiteling te vinden.

Hulp met de motoriek

Telefoons vandaag de dag bieden opties om je te helpen met bepaalde moeilijkere bewegingen. Er zijn talloze opties om ‘aanraakbewegingen’ te koppelen aan bijvoorbeeld het twee keer drukken op een knop. Verken gerust de mogelijkheden die jouw telefoon hiervoor aanbiedt.

Je hebt vast meer plezier van je mobiel wanneer je hem helemaal naar je eigen wensen instelt. Ik heb er veel gemak van en beter zicht op mijn mobiel. Gewoon proberen.

Veel succes.

 

Seniorenweb

Kijk hier voor meer informatie voor het gebruik van telefoons en tablets.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik heb veel plezier tijdens het doen van allerlei leuke dingen. Ik speel graag saxofoon en wil nog wel eens puzzelen.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *