Artrose

door | 28 januari 2021 | Gezondheid, Vief

Bewegen door
Cure+

Artrose is een verandering van het gewricht. Dit houdt in dat het kraakbeenweefsel op oudere leeftijd gaat slijten en dunner wordt. De bot komen stukken dichter op elkaar te zitten, wat gepaard kan gaan met pijnklachten. De meest voorkomende plekken voor artrose zijn de heup, knie en duim.

Symptomen van artrose

  • Ochtend stijfheid. De gewrichten voelen stijf aan wanneer je net uit bed komt. Wanneer je weer een tijdje in beweging bent, wordt dit vaak weer beter. Dit kan ook voorkomen wanneer je een aantal uur gezeten hebt en weer opstaat.
  • De bewegelijkheid van het gewricht neemt af. Je kunt een gewricht minder ver buigen of strekken en raakt beperkt in bepaalde bewegingen.
  • Je kunt last hebben van pijn bij artrose maar dit hoeft niet per definitie. Er zijn verhalen van mensen met veel artrose en geen pijn maar ook van mensen met weinig artrose en veel pijn.
  • Er kan een periode van opvlammen zijn. Dit kan leiden tot een ontsteking. Dan kan het gewricht dikker worden en kan het rood en warm aanvoelen.

De klachten komen vaak voor bij oudere mensen en vaker bij vrouwen dan bij mannen.  Overgewicht kan een oorzaak zijn van de klachten. Maar ook door beroepen waarbij de gewrichten zwaar belast worden zoals stratenmakers die veel op hun knieën zitten. Wanneer artrose veel voorkomt in de familie is de kans groot dat je het zelf ook ergens in het lichaam krijgt.

Het belangrijkste bij artrose is om in beweging te blijven.

Zorg dat de spieren om het gewricht heen zo sterk mogelijk blijven. Op die manier worden de gewrichten minder belast en kunnen de spieren de meeste kracht opvangen. Dit verminderd de pijn maar de artrose gaat helaas niet weg. De andere mogelijkheid is een gewricht vervangende operatie.

Je kunt zelf oefeningen doen. Wanneer je hier begeleiding bij wilt, kun je contact opnemen met een fysiotherapie praktijk bij je in de buurt.

Gezond ouder worden

Simpele oefeningen om de gewrichten soepel en sterk te houden

Print dit artikel

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben fysiotherapeut en op dit moment bezig met een master geriatrie. Ik houd mij vooral bezig met werk, mijn studie, mijn kattenkindjes en mijn vriend. Daarnaast houd ik ervan om er lekker op uit te gaan. Ik vind een wandeling in de natuur heerlijk en spreek graag af met familie en vrienden.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...