Grip op je geld

door | 10 februari 2021 | Administratie, Geldzaken

Weet jij hoeveel geld er binnen komt en wat je uitgeeft? Hoe hoog  zijn je vaste lasten? Wat je uitgeeft aan huur, het gas en licht, de gemeentebelastingen, je abonnementen, je kleding, je boodschappen etc.

Tegenwoordig  gaan geldzaken veelal digitaal, het internetbankieren waardoor je niet meer zo makkelijk ziet wat er daadwerkelijk nog in je portemonnee zit. Dat kan ervoor zorgen dat je ongemerkt teveel uitgeeft.  Rood staan op de bank kost je geld aangezien de rente hoog daar is. Dat geldt ook als je op afbetaling koopt.

Ikzelf ken tijden dat mijn inkomen ups en downs liet zien. Dan was het handig dat ik wist hoeveel ik te besteden had en daar mijn uitgave op afstemde. Maar hoe maak je dan een goed financieel overzicht?  Nou, daar hoef je geen boekhouder voor te zijn!

Bij het Nibud kan je allerlei tools vinden om hiermee aan de slag te gaan. En nog gratis ook. Het Nibud is een onafhankelijk voorlichtingsinstituut die je wegwijs kan maken hoe je grip kan houden op je eigen huishoudportemonnee. Op hun website  staan onderwerpen als sparen, rond komen, lenen.  Ook heeft het Nibud handige gratis rekentools, boekjes en e-books.

Wat ikzelf een praktische handreiking vind is hun vuistregel:

Check, Plan, Spaar en Bewaar

Dit zijn de vier vuistregels:
Check wekelijks je saldo en uitgave
Plan jaarlijks je inkomsten en uitgave
Spaar maandelijks 10 procent van je inkomen
Bewaar je administratie op een geordende manier. 

Dat lijkt ingewikkeld, maar daarvoor heeft het Nibud het E-mail coaching ontworpen.
E-mail coaching is gratis. De eerste 12 weken ga je aan de gang met check, plan en spaar. Daarna 8 weken met bewaar. In die weken krijg je praktische uitleg, tips om een slim overzicht te hebben en geheugensteuntjes. Je kunt je hiervoor aanmelden op de website.

Het zou zomaar je beste goede voornemen van dit jaar kunnen zijn.

NIBUD

Vuistregels check, plan, spaar en bewaar.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Voor mij is het belangrijk dat senioren meedoen in onze samenleving. Wij, de senioren, zijn enorm divers in kennis, inzicht en levenservaring. Voor de omgeving en hunzelf kunnen zij veel betekenen. Ik heb zelf mijn oude verlangen in daden omgezet en speel nu theater.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *