Elfstedentocht 2021?

door | 11 februari 2021 | Fiefjes, Verhalen

Elk jaar verlangen schaatsliefhebbers naar lekker vriesweer zodat de vaarten en singels dichtvriezen en er geschaatst kan worden. Schaatspret was er helaas al lang niet meer. Maar nu lijkt het er dan toch echt van te komen met deze vorstperiode.  Maar eerst een terugblik op nog een paar zéér koude winters!

Februari 1956 was in Nederland de koudste februarimaand sinds het begin van de moderne meetreeksen in 1901. De maanden december en januari die er aan vooraf gingen, waren vrij zacht. Op 30 januari echter, werd er een extreem koude lucht onze kant opgeblazen. Sneeuwstormen en een fikse daling van de temperatuur waren het gevolg. Een van de ergste koudegolven brak aan met 17 achtereenvolgende dagen van zeer strenge vorst en viel er 20 tot 25 centimeter sneeuw. Van 15 tot 24 februari was het Siberisch koud met een gemiddelde temperatuur van min 10,5 graden. Op 16 februari noteerde Uithuizermeeden zelfs min 26,8 graden en vliegveld Eelde min 24 graden.

De befaamde Elfstedentocht, de eerste officiële tocht was in 1909 en werd op 14 februari in deze ijskoude periode gereden. Aan de bijna 200 kilometerslange tocht met zeer zware sneeuwbuien, namen 6.320 schaatsers deel. Het bleek later een spectaculaire einde te hebben. Aan de finish werd geen winnaar aangewezen omdat de vijf koprijders gezamenlijk over de finish gingen.

Inmiddels is de Elfstedentocht 15 keer gereden, de laatste in 1997. De 14e tocht, op 26 februari 1986 met bijna 17.000 deelnemers, bleek later ook een spectaculaire tocht.  Vrolijke muzikanten langs en op de vaarten, juichende en dansende mensen die de schaatsers aanmoedigden waaronder ene heer W. A. van Buren. Bij Harlingen werd bij het afstempelen om 14.02 uur bekend dat het prins Willem Alexander was. Hoewel het geen barre tocht was, waren er toch heftige stukken bij zoals die van Bartlehiem naar Dokkum waarover de Leeuwarderkrant schreef:

‘Bjusterbaarlik was het wel!’

De prins kwam rond 22.00 uur binnen en werd enthousiast en blij door zijn ouders omhelsd.  Hij had er 10 uur langer over gedaan dan de winnaar, Evert van Benthem. Maar het begeerde Elfstedenkruisje, dát had hij in ieder geval in zijn bezit!

Op naar de volgende elfstedentocht.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Een oorlogskind (1940), moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en nog lekker bezig met van alles. Golfen, bridgen, schrijven, vrijwilliger in het Stedelijk Museum en nog een aantal zaken. Mijn leven is dus niet saai en ….. ‘Carpe Diem’ is mijn motto!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *