Belastingaangifte over het jaar 2020

door | 16 februari 2021 | Administratie, Geldzaken

Vanaf 1 maart 2021 is er belastingaangifte over het jaar 2020 mogelijk.

De hoogte van het inkomen over een heel kalenderjaar bepaalt hoeveel belasting je moet betalen. Om er achter te komen of je belasting moet bijbetalen ( of soms kan terugontvangen) kan het jaarinkomen – ook wel belastbaar inkomen of verzamelinkomen – worden berekend via een belastingaangifte. De hoogte van het jaarinkomen is vaak ook belangrijk om te bepalen welk recht je hebt of toeslagen en allerlei tegemoetkomingen.

Vanaf 1 maart 2021 kun je belastingaangifte over het jaar 2020 doen. Dit kan je zelf doen via internet of met hulp van iemand anders. Aangifte op papier is nog mogelijk maar is meer werk. Wellicht ontvang je in februari een brief van de belastingdienst waarin staat of je verplicht bent belastingaangifte te doen. Soms is het echter nodig of verstandig om zelf initiatief te nemen om aangifte te (laten) doen. Het kan zijn dat je ook zonder brief van de belastingdienst  verplicht bent aangifte te doen van inkomsten (bijvoorbeeld uit het buitenland), waarvan de belasting het bestaan niet wist. Ook kan het zijn dat je belasting kan terugkrijgen bijvoorbeeld wegens betaalde hypotheekrente bij een eigen huis of soms bij hoge kosten zoals bij sommige medische kosten, die je zelf hebt moeten betalen. Echtgenoten kunnen gezamenlijk 1 belastingaangifte doen. In principe dienen belastingaangiften vóór 1 mei ingediend te worden tenzij tijdig uitstel is gevraagd.

Belastingaangifte via internet hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Maar in sommige situaties zijn belastingzaken wel ingewikkeld of is het doen van de thuisadministratie al lastig.  Gelukkig kun je daarbij  vaak hulp vragen. Hulp kan gratis komen van familie, vrienden of vrijwilligers. Hulp van betaalde belastingadviseurs is vaak niet nodig tenzij bijvoorbeeld bij ondernemers. Heel deskundige hulp is voor inwoners van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam gratis ook te vragen bij de Sociaal Raadslieden. Er is echt veel hulp mogelijk om antwoorden te krijgen op je vragen zoals wanneer belastingaangifte wel of niet nodig/nuttig is. Daarnaast is er ook veel hulp mogelijk bij het daadwerkelijk invullen van je belastingaangifte. Meestal in april zijn er speciale spreekuren waarbij vrijwilligers en ook specialisten helpen met het invullen van de belastingaangifte 2020.

Nibud

Kijk voor algemene informatie

Sociaal Raadslieden Minters

Kijk voor hulp bij het invullen

Print dit artikel

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Vanuit "Ieder mens telt mee" probeer ik als 70-plus vrijwilliger tips te geven om geldzorgen te verminderen. Gezellige dingen doen met echtgenote, kleinkinderen, dochters en schoonzoons zijn echter ook belangrijk voor mij.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...