WhatsApp fraude

door | 24 februari 2021 | Geldzaken, Veiligheid

We lezen het bijna dagelijks in de krant dat iemand is opgelicht, doordat het slachtoffer met een WhatsApp bericht door criminelen in de maling is genomen.

Je krijgt zogenaamd een WhatsApp berichtje van je zoon of dochter dat haar telefoon is gestolen en ze nu even gebruik mag maken van de telefoon van iemand op haar werk. Je dochter vraagt of je snel € 800,- wil overmaken op de rekening van de collega voor de aanschaf van een nieuwe telefoon. Zelf kan ze geen geld opnemen omdat haar bankpas in het hoesje van de telefoon zat. Haar terugbellen kan ook niet omdat ze het nummer van de geleende telefoon niet weet. Wel geeft ze het rekeningnummer. Er is haast bij omdat ze nog enkele belangrijke telefoontjes moet plegen, o.a. naar de teststraat zoals ze je eerder heeft verteld.

Met name die laatste opmerking wekt vertrouwen, omdat ze inderdaad eerder heeft verteld dat ze klachten heeft die op Corona wijzen.

Oplichters die dit soort trucs uithalen om je geld afhandig te maken, hebben eerder al je facebook gekraakt en halen daar persoonlijke informatie vandaan,  die ze gebruiken in het WhatsApp bericht om vertrouwen te wekken. Het smoezenboek is onuitputtelijk. Maar trap er niet in!

 

De boodschap is echt… nooit geld overmaken, zonder dat je de persoon in kwestie persoonlijk hebt gesproken!

Slachtofferhulp

In onderstaande link is meer informatie te vinden over wat je kunt doen als je toch slachtoffer bent geworden van deze vorm van criminaliteit.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Regelmatig ga ik een stukje schrijven over financiële aangelegenheden. Ik heb mijn hele werkzame leven bij de recherche gewerkt en ik help op dit moment als vrijwilliger, senioren die dat zelf niet meer kunnen, met hun thuisadministratie. Het ligt dus voor de hand dat mijn bijdrage vaak zal gaan over vormen van criminaliteit waar met name senioren financieel de dupe van kunnen worden.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *