Na februari komt maart en dan..

door | 27 februari 2021 | Fiefjes, Verhalen

De voorjaarsschoonmaak…

Van de Romeinen hebben we de namen van de maanden overgenomen die o.a. vernoemd zijn naar goden en keizers. Februari is vernoemd naar de Romeinse god Februus, de god van de purificatie/reiniging. In deze maand vierden zij  ‘Februare’, het reinigingsfeest.

Nu maart in zicht is, doet ‘Februare’ me denken aan de grote schoonmaak. Toen ik een jong meisje was, hielp ik mijn moeder een beetje. De kolenkachel, de grote boosdoener voor stof in huis, ging na half maart niet meer aan. Dan kon er schoongemaakt worden want voordat het Pasen was, moest de ‘boel’ zijn gedaan. Kasten waren het eerst aan de beurt, werden leeggeruimd en gesopt. De spullen schoon teruggezet op de planken waar zowel het kastpapier erop als de kastrandjes eraan, werden vervangen. De kledingkast werd uitgeruimd, de kleding nagekeken en aan de waslijn in de tuin gehangen om ‘te luchten’. De boeken uit de boekenkast werden uitgeklopt en teruggezet.

Dan kwam het grote werk! Meubels opzij, vloerkleed eruit en buiten uitgekloppen met de mattenklopper. De gordijnen afgehaald en gewassen, de vloer geboend en meubels in de was gezet. Daarna kwam alles weer op z’n plaats.

Uit de slaapkamers werden de matrassen naar buiten gebracht die ook met de mattenklopper werden bewerkt. Dekens uitgeklopt. Samen twee punten van de deken en hup… een paar keer omhoog met de deken. De keuken, badkamer en toilet kregen uiteraard ook een ‘goeie’ beurt!

Na dit alles werden de kast- en kamerdeuren gesopt, de ramen gewassen, de gordijnen gestreken en voor het raam gehangen. Dan pas was de buitenboel aan de beurt. De voordeur kreeg een sopje, de ramen gezeemd en de straat geboend.

Na deze dagen, want je begrijpt, dit alles ging niet in één dag…. was het goed uitrusten en zat mijn moeder, gelijk menig huisvrouw toen, moe maar voldaan in een ‘gereinigd’ huis!

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Een oorlogskind (1940), moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en nog lekker bezig met van alles. Golfen, bridgen, schrijven, vrijwilliger in het Stedelijk Museum en nog een aantal zaken. Mijn leven is dus niet saai en ….. ‘Carpe Diem’ is mijn motto!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *