Wanneer ververs je handdoeken?

door | 16 maart 2021 | Huishouden, Thuis

Ik gebruik bewust geen wasdroger en laat de was in de wind wapperen. Hierdoor komt het weleens voor dat ik iets langer met mijn handdoeken doe dan ik gewend ben. Het is een beetje anticiperen op het weer. Net als vroeger onze moeders deden. Maar wat is lang? De één wil iedere dag een schone handdoek en de ander ververst hem na vijf douchebeurten.

 Wat zegt de gezondheidswetenschap hierover?
Het liefst zien zij dat je na drie douchebeurten de handdoeken wast, mits deze tussendoor wel volledig kunnen drogen. Dit vertraagt de opstapeling van huidbacteriën en schimmels.  Anders wordt het van al die nattigheid een soort broeinest.

Washand
En washandjes dan? Nou, daarvan zeggen zij dat na één keer gebruik, je het washandje in de was moet gooien. Washandjes worden namelijk veel vuiler en natter dan een handdoek. Het drogen van een washandje duurt langer en dat versnelt de kans op bacteriën.

Keukendoeken
De keuken- en theedoeken verversen maakt wel uit hoe vaak je deze gebruikt!
Het lijkt mij logisch dat iedereen toch wel elke dag z’n keuken- en theedoek gebruikt, ook al heb je een vaatwasser tot je beschikking. Het Voedingscentrum geeft als advies dat, wanneer je ze niet vaak gebruikt je er wel wat langer mee kan doen. De bacteriegroei vindt plaats wanneer een keuken- en theedoek nat is en langzaam droogt. Net als de handdoeken!

Handdoeken ruilen?
Mag je ook iemand anders zijn handdoek gebruiken? Ik zou het niet zo gauw doen. Wanneer het een huisgenoot betreft, zijn de bacteriën in één huishouden vaak hetzelfde. Daardoor kan het geen kwaad. Echter kunnen er wel puistjes of infecties ontstaan. Dus beter niet doen!

Kortom, wanneer de handdoeken/keukendoeken/theedoeken lang nat blijven, moet je deze elke dag verversen, vanwege de hygiëne. En natuurlijk op 60 graden wassen, anders gaan de schimmels en bacteriën nog niet dood.

Voedingscentrum

Meer informatie over wassen.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Voor mij is het belangrijk dat senioren meedoen in onze samenleving. Wij, de senioren, zijn enorm divers in kennis, inzicht en levenservaring. Voor de omgeving en hunzelf kunnen zij veel betekenen. Ik heb zelf mijn oude verlangen in daden omgezet en speel nu theater.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *