Tuindorp

door | 19 maart 2021 | Fiefjes, Verhalen

Kethel was de kern van de voormalige gemeenten Kethel en Spaland en werd in 1941 geannexeerd door Schiedam. Na de oorlog was het noodzakelijk om nieuwe woningen te bouwen en vanaf 1950 zijn die op de weilanden van Kethel en Spaland gebouwd. Als geboren Schiedamse heb ik toen meegemaakt dat Tuindorp verrees.

Zelf woonde ik in het centrum. De oom en tante van een buurjongen gingen in Tuindorp wonen. Dat was heel bijzonder en we fietsten er nogal eens met wat buurkinderen naar toe. Dat was begin jaren 50 en in mijn beleving was het toen een hele tocht!

In de stijl van architect Frans Welschen (1884 -1961) die een pionier was in naoorlogse systeembouw, werden in Tuindorp geprefabriceerde woningen gebouwd. Dit naar een ontwerp van ingenieur Sir Edwin Airey (1879-1955). Omdat de gemeente Schiedam tegen het toenmalige rijksbeleid in vasthield aan hoge kwaliteitsnormen, is Tuindorp één van de eerste nieuwbouwwijken uit de wederopbouwperiode die een hoge cultuurhistorische waarde heeft. Zij is de enige naoorlogse uitbreidingswijk die in laagbouw is uitgevoerd.

Tuindorp is al vanaf het begin een knusse wijk waarvan de meeste huizen een voor- en achtertuintje hebben. Er is zelfs een dorpsschool, de Sint Martinusschool, die in de wandelgangen ‘Het Schooltje’ wordt genoemd. In december 2018 had ik daar nog een interview met Francien van Roon, toen Algemeen Bestuurslid van de Wijk- en Bewonersvereniging Tuindorp. Veel activiteiten vinden in de school plaats en er worden diverse feestjes gevierd waarvan het Sinterklaasfeest en Kerstmis de leukste zijn. Ook hebben een viertal kunstenaars vanaf 2008  daar hun ateliers o.a. Sjef Henderickx die recentelijk nog het beeld vervaardigde voor 75 jaar vrijheid.

Helaas heeft de gemeente besloten de school te slopen onder protest van omwonenden en de kunstenaars. Een stukje momumentaal karakter van Tuindorp verdwijnt hiermee.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Een oorlogskind (1940), moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en nog lekker bezig met van alles. Golfen, bridgen, schrijven, vrijwilliger in het Stedelijk Museum en nog een aantal zaken. Mijn leven is dus niet saai en ….. ‘Carpe Diem’ is mijn motto!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *