Artrose en bewegen

door | 25 maart 2021 | Gezondheid, Vief

Bewegen door
Cure+

In ons vorige artikel hebben we informatie gegeven over artrose en welke klachten dit met zich mee brengt. Ondanks de klachten is het goed om in beweging te blijven, waarbij het belangrijk is om je gewrichten op de juiste manier te belasten. Hoe je dat het beste kan doen lees je in dit artikel.

  •  Je houding: wissel regelmatig van houding en zorg voor een goede uitgangshouding, ook wel “werkhouding”. Ga bijvoorbeeld na het lezen van de krant een stukje lopen of na het douchen even zitten. Zorg dat je dicht tegen de tafel aan zit en met de armen op tafel. Ga dicht tegen het aanrecht staan wanneer je bijvoorbeeld groenten aan het snijden bent.
  • Gebruik de grote gewrichten: deze kunnen belasting beter aan dan kleine gewrichten. Het is dus raadzaam om krachtig knijpen en grijpen te vermijden. Houdt een kopje niet bij het oor vast maar met beide handen. Gebruik een wagentje voor de boodschappen in plaats van een boodschappentas in de hand.
  • Gebruik hulpmiddelen: om de kleine gewrichten minder te belasten kun je gebruik maken van hulpmiddelen. Zo zijn er hulpmiddelen die je kunnen helpen bij de zelfzorg, eten en drinken, uitvoeren van je hobby, huishouden etc. Bijvoorbeeld een aangepaste pen, sleutelhulpmiddel en hulpmiddelen om potjes, blikjes en flesjes te openen. Soms is een kleine aanpassingen aan spullen die je al hebt ook al voldoende.
  • Wissel rust en activiteit af: ook voor je gewrichten is rust belangrijk. Het lichaam heeft nu eenmaal rust nodig om te herstellen. Wissel zware en lichte activiteiten af en verdeel deze over de dag of de week. Maar zorg ook voor een balans tussen activiteiten die je moet doen en activiteiten die je graag doet. En plan voldoende ontspanningsmomenten in.

Je bent nu bekent met een aantal “gewrichtsbeschermende principes” en je hebt wat kunnen lezen over hulpmiddelen. Probeer het uit en kijk wat jou helpt!

Wanneer je meer begeleiding en/of advies zou willen, kun je contact opnemen met een ergotherapeut in de buurt.

 

Reuma Nederland

Meer informatie over leven met artrose en het gebruik van hulpmiddelen.

[print-me title="Print dit artikel" target=".printartikel"/]

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben ergotherapeut. In mijn werk richt ik me met name op belasting en belastbaarheid en problemen in de sensorische informatieverwerking. In mijn vrije tijd ben ik vooral bezig met koken, dansen, yoga en afspreken met mijn vriendinnen!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...