Verzekeringen: nodig voor iedereen

door | 14 april 2021 | Geldzaken, Verzekeringen

Waarom verzekeringen? Verzekeringen zorgen er voor dat je geen grote geldzorgen krijgt bij ongeplande problemen.

Zorgverzekering (verplicht)
Voor alle inwoners van Nederland is een basis zorgverzekering verplicht. Daarnaast kan je vrijwillig een aanvullende verzekering afsluiten.

Wettelijk Aansprakelijkheidsverzekering (WA)
Wanneer iemand anders door jouw fout schade lijdt, kan die ander vaak eisen dat je de schade betaalt. De WA-verzekering betaalt dan de schade aan een ander. Schade veroorzaakt met een voertuig (auto, motor, scooter, bromfiets) valt hier niet onder. Per gezin wordt dringend aangeraden te beschikken over een WA-verzekering.

Inboedelverzekering
Bij een inboedelverzekering krijg je bepaalde schade aan je meubilair en andere niet spijkervaste inventaris in je woning (gedeeltelijk) vergoed. Let op de uitzonderingen, bijvoorbeeld bij kostbaarheden! Een inboedelverzekering wordt voor huishoudens aangeraden.

Pensioenverzekering, levensverzekering, overlijdensverzekering
Dit soort verzekeringen keren vanaf een bepaalde datum uit zolang de verzekerde of de echtgenoot leeft. Ofwel bij ineens overlijden ofwel bij het bereiken van een bepaalde leeftijd. Een levensverzekering wordt ook wel geëist bij een hypotheek.

Voertuigverzekering (verplicht bij een voertuig)
Bezitters van een auto, motor, scooter of bromfiets zijn verplicht per voertuig een aparte aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Zo’n aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade, die je met je voertuig bij anderen hebt veroorzaakt. Ook de schade aan het eigen voertuig kun je verzekeren door een Allriskverzekering.

Woonhuisverzekering
Indien je een eigen woning bezit is het zeer wenselijk dat je ook een woonhuisverzekering afsluit, welke dekking biedt bij brand, waterschade en stormschade.

Reisverzekering/annuleringsverzekering
Tijdens een reis kun je bagage kwijtraken, ziek worden, bestolen worden of andere schade oplopen. Of bijvoorbeeld je Nederlandse zorgverzekering betaalt niet alle kosten van medische behandeling. Dit wordt dan betaalt door de reisverzekering.
Een speciale aanvulling op een reisverzekering is de annuleringsverzekering. Wanneer door plotselinge ziekte je reis onverwacht geheel of gedeeltelijk niet door kan gaan, kunnen kosten van annulering of niet genoten reisdagen vergoed worden.

Fietsverzekering, mobielverzekering, kostbaarhedenverzekering
Er zijn allerlei extra verzekeringen mogelijk voor diverse bezittingen. Binnenshuis vallen deze bezittingen soms (gedeeltelijk) onder inboedelverzekering. Bij veel kostbare zaken, zoals bijzondere sieraden, kan een kostbaarhedenverzekering echt gewenst zijn.

Informatie verzekeringen

Het afsluiten van de juiste verzekering en het claimen bij schade kan vaak ingewikkeld zijn. Daarvoor zijn er tussenpersonen, die persoonlijk advies geven. Afsluiten kan ook via internet. Hieronder een website waar veel informatie op terug te vinden is. 

Print dit artikel

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Vanuit "Ieder mens telt mee" probeer ik als 70-plus vrijwilliger tips te geven om geldzorgen te verminderen. Gezellige dingen doen met echtgenote, kleinkinderen, dochters en schoonzoons zijn echter ook belangrijk voor mij.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...