Partner in het verpleeghuis

door | 20 april 2021 | Administratie, Geldzaken

Je hoopt dat je dit nooit overkomt. Je bent gehuwd en je partner wordt opgenomen in het verpleeghuis. Als dit toch gebeurt komen veel zaken op je af, emotioneel en financieel. Over dit financiële aspect wil ik je informeren.

Ik kan niet volledig zijn, want ieders situatie is anders. Het gaat erom waar je op kan letten, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan die voor jou financieel nadelig kunnen zijn.

Iedereen die intensieve zorg ontvangt moet een Eigen Bijdrage betalen.  Zowel alleenstaanden als gehuwden. Het CAK berekent op basis van het inkomen hoeveel je moet betalen aan de Eigen Bijdrage. Wanneer je gehuwd bent dan heb je een gezamenlijk inkomen en wordt de eigen bijdrage op basis van dat inkomen berekend.

Keuze AOW voor gehuwd of alleenstaande AOW

Je ontvangt een brief van de SVB (Sociale Verzekeringsbank) waarin zij je informeren dat je een alleenstaande AOW kunt aanvragen, omdat je nu niet meer samenwoont met je partner.  Je kan dan als ‘duurzaam gescheiden levend’ worden aangemerkt. Je blijft natuurlijk voor de wet gehuwd met je partner, maar niet meer voor de AOW. De keuze maak je zelf, voor een ongehuwde AOW of een gehuwde AOW uitkering.

Het addertje onder het gras

Wellicht is het aantrekkelijk om voor de alleenstaande AOW te kiezen, want dan is je uitkering hoger. Maar als je hiervoor kiest is het belangrijk dat je weet hoe dat financieel voor jou uitpakt! Het heeft ook nadelen. De Eigen Bijdrage, die betaald moet worden wanneer je partner in het verpleeghuis is opgenomen, is door de alleenstaande AOW hoger.  Ook kan het zijn dat de hogere AOW invloed heeft op de huur- en zorgtoeslag. Dan kan het zo maar zijn dat je er financieel op achteruit gaat, in plaats van vooruit. Dit kan je honderden euro ‘s schelen!

Verkeerde keuze terugdraaien

Mocht u achteraf de verkeerde keuze hebben gemaakt, dan geeft de SVB sinds mei 2021 je de mogelijkheid de keuze 1 keer terug te draaien.
https://www.maxmeldpunt.nl/pensioen/verkeerde-keuze-alleenstaanden-aow-kan-nu-worden-teruggedraaid/

Ingewikkelde materie

Om inzicht te krijgen wat de beste financiële keus voor jou is, kan je gratis hulp inschakelen. Dat kan bij  Clientondersteuner voor langdurige zorg.

Kassa AOW en pensioen

Kijk hier voor meer informatie.

CAK zorg vanuit de WLZ

Kijk hier voor meer informatie.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Voor mij is het belangrijk dat senioren meedoen in onze samenleving. Wij, de senioren, zijn enorm divers in kennis, inzicht en levenservaring. Voor de omgeving en hunzelf kunnen zij veel betekenen. Ik heb zelf mijn oude verlangen in daden omgezet en speel nu theater.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *