Een voorjaarsbode…lammetjes!

door | 21 april 2021 | Fiefjes, Tips

Eeuwenlang lagen er weilanden tussen Schiedam, Vlaardingen en de gemeente Midden Delfland waar koeien en schapen graasden.

Toen in 2009 de Reconstructiewet afliep, die het gebied sinds 1977 beschermde tegen de oprukkende verstedelijking, heeft het landschap daarna een metamorfose ondergaan. Samen met het Hoogheemraadschap van Delfland en de omringende gemeenten is er toen een plan ontwikkeld om het karakter van dit gebied te behouden.

Midden-Delfland werd heringericht en er kwamen fiets- en wandelpaden. Na de omvorming werd het beheer overgedragen aan het Recreatieschap Midden-Delfland, een gebied met een oppervlakte van zo’n 360 ha. dat door de Agrarische Natuurvereniging Vockestaert wordt onderhouden.

Het visitekaartje van deze Zuidrand is de schaapskudde van Stichting Schaapskudde Vockestaert Midden-Delfland. Bijna dagelijks trekt één van de herders en z’n hond met de kudde van ruim 300 schapen door het gebied. De schapen worden speciaal ingezet op moeilijk begaande stukken en ook waar landbouwmachines niet kunnen komen. Heel verwonderlijk is het dat ze de berenklauw eten. Deze grote stekelige plant, die een kroon van witte bloemen heeft, komt veel voor op graslanden, ruig terrein en langs wandel- en fietspaden. Voor mensen is de plant gevaarlijk omdat er bij  aanraking ernstige brandwonden en zwellingen op de huid ontstaan.

De schaapskudde maakt in de lammerenperiode gebruik van de Adrianushoeve in Schiedam waar sinds 1712 een boerderij is gevestigd. Jaarlijks worden daar in de ‘kraamstal’ meer dan 250 lammeren geboren. Er zijn moederschapen die slechts één lammetje krijgen, maar er worden vaak ook meerlingen geboren. Vorig jaar is er zelfs een vijfling ter wereld gekomen. Het is dan ook elk voorjaar een geblaat van jewelste op de boerderij. Vóór de wereldwijde uitbraak van corona mochten kinderen daar lammetjes aaien en kroelen. Ook op dit moment kan er alleen naar de dartelende lammetjes in de wei gekeken worden. Wat ook een spektakel is.

Altijd leuk!!!

Adrianushoeve

Voor meer informatie bezoek hun website 

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Een oorlogskind (1940), moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en nog lekker bezig met van alles. Golfen, bridgen, schrijven, vrijwilliger in het Stedelijk Museum en nog een aantal zaken. Mijn leven is dus niet saai en ….. ‘Carpe Diem’ is mijn motto!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *