Heb je een veilig wachtwoord?

door | 22 april 2021 | Geldzaken, Veiligheid

Vorige week werd bekend dat er informatie van 3,6 miljoen Nederlanders is gelekt bij de webwinkel AlleKabels.nl. Ook mijn gegevens zaten daarbij. Hoe maak je jezelf veiliger online?

Laten we beginnen met een sterk wachtwoord. Wachtwoorden als ‘123456’ komen heel vaak voor bij datalekken. Stiekem ook wel logisch: Het bedenken van een veilig wachtwoord en deze vervolgens onthouden, is nu eenmaal gedoe. Daarom geef ik graag wat tips hoe je online beter beschermd bent.

 

Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord

Door op iedere website een ander wachtwoord te gebruiken, stop je niet al je eieren in hetzelfde mandje. Doe je dat wel en wordt één website gehackt, dan kunnen criminelen met dat wachtwoord bij al je andere accounts.

Maar ja, dat betekent vervolgens dat je veel wachtwoorden zal moeten onthouden. De Consumentenbond heeft hiervoor een mooie (gratis) minicursus over veilige wachtwoorden bedenken en gebruiken.

 

Sla je wachtwoorden veilig op

Een oplossing is het gebruiken van een wachtwoordmanager. Je onthoudt één moeilijk wachtwoord en hiermee heb je toegang tot een digitale kluis. De wachtwoordmanager bedenkt vervolgens automatisch wachtwoorden en slaat deze op in je kluis. Je hoeft deze wachtwoorden dus niet te onthouden. Mijn aanbeveling is Bitwarden, een gratis softwarepakket met een goede reputatie.

 

Is mijn wachtwoord gelekt?

Er bestaat een grote kans dat je gegevens al eens eerder in een datalek terecht zijn gekomen. Je kunt dit controleren bij ‘Have I been Pwned?’. Schrik niet van de naam, het is een veilig en gerespecteerd hulpmiddel. Ben je inderdaad slachtoffer geworden van een lek? Verander dan zo snel mogelijk je wachtwoord.

 

Tot slot

Online veiligheid is lastig in 300 woorden uit te leggen. Daarom is de onderstaande korte cursus van de Consumentenbond sterk aan te raden. Laat ook gerust een reactie achter als je vragen hebt!

Consumentenbond Cursus - Veilige wachtwoorden

Leer in 5 videolessen waarom sterke wachtwoorden belangrijk zijn en hoe je zo’n wachtwoord maakt. Volg de lessen op je eigen laptop, pc of tablet. Wanneer het jou uitkomt.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Naast mijn baan als adviseur voor allerlei digitale oplossingen, was ik verantwoordelijk voor de techniek achter Fief. Soms schrijf ik ook een artikel, over bijvoorbeeld technische handigheidjes.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *