Al die verjaardagen en feestdagen!!

door | 27 april 2021 | Fiefjes, Verhalen

Vanaf koningin Wilhelmina (1891) tot en met koningin Beatrix (2013) was het Koninginnedag. 2013 was het laatste jaar waarin de feestdag op 30 april gevierd werd als Koninginnedag.

Op de lagere school die dag zaklopen, steppen en andere spelletjes. Ook de dag dat mijn jongste broer jarig is, inmiddels 69 jaar. Op 1 mei werd destijds de Dag van de Arbeid gevierd. Toen ik nog werkte kreeg ik vrij van mijn werk. De Dag van de Arbeid, zou je zeggen, moet er gewerkt worden. Op 2 mei was mijn vader jarig. Hij zou nu 106 jaar zijn geworden. Maar op de mooie leeftijd van 93 jaar hield hij het voor gezien. Op 3 mei ben ik jarig, inmiddels 72 jaar. Op 4 mei een zwager jarig. Als jochie van een jaar of 12 voetbalde ik iedere dag. Op 4 mei om klokslag 8 uur ’s-avonds stonden mijn vriendjes en ik stokstijf stil voor één minuut. Dat stilstaan en de stilte om je heen deed heel veel. Zo jong als dat we waren. Wij dachten toen echt aan de mensen die voor ons zijn gesneuveld. De vrijheid die wij nu nog hebben, dankzij hen. Daar mag je toch wel even bij stilstaan. Minuut voorbij, meteen weer de bal aan het rollen. Op 5 mei, Bevrijdingsdag,  was een schoonzus jarig.

Waarom zoveel verjaardagen begin mei. Nou, als je terugrekent kom je uit in hartje zomer. En wat gebeurt er in augustus? Warmste maand van het jaar. Vroeger dé vakantiemaand. Schaars gekleed, gezelligheid. De hormonen werden getart. Dus dat wekte de gevoelens op. En dat leidde kennelijk tot een geboortegolf in mei.

Zo veel jarigen, we gingen bij iedereen op bezoek, dat was bij ons de gewoonte in het gezin van elf kinderen. Iedereen ook een cadeautje. Totdat we in een goed jaar de cadeaus niet meer uitpakten maar doorgaven aan de volgende jarige, de volgende dag. Daarmee was het geven van cadeaus definitief teneinde! Een echte aanrader!

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben gepensioneerd, fiets graag, belangrijkste hobby is filmen en monteren.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *