Rookmelder noodzakelijk?

door | 6 mei 2021 | Thuis, Wonen

Advies door
Rogplus

Je wilt jouw huis toch ook zo veilig mogelijk houden of maken. Lees dan zeker verder.

Waarom is een rookmelder noodzakelijk?
Als je thuis bent is het niet goed mogelijk om zicht te hebben op iedere ruimte. Hang daarom op iedere verdieping en de meest risicovolle ruimtes een brandmelder. Dit vergroot de kans dat je tijdig gealarmeerd wordt als er brand is.

Rookmelders maken het leven veiliger. Waarom?
Uit onderzoek is gebleken dat de meeste slachtoffers bij een brand vallen door het inademen van rook. Wanneer je slaapt, ruik je niks en wordt je ook niet wakker van rooklucht. Rook bevat veel giftige gassen waardoor je snel in een diepe bewusteloosheid kan raken. Dit gebeurt soms al in enkele minuten. Een rookmelder is eenvoudig te installeren en redt jaarlijks honderden levens. Je moet de rookmelder wel regelmatig stofvrij maken.

Verschillende soorten rookmelders
Er zijn een aantal verschillende rookmelders. De meest gebruikte rookmelder is de optische melder. Deze melder is lichtgevoelig en neemt ook rook waar. Ook heb je gecombineerde melders die daarnaast ook koolmonoxide melden. Als je meerdere rookmelders in huis hebt, gebruik dan bij voorkeur rookmelders die je met elkaar kunt verbinden. Als er dan één rookmelder afgaat, gaan de andere rookmelders ook af. Verder is het belangrijk de rookmelders regelmatig te testen. Bij normaal gebruik en onderhoud gaat een rookmelder ongeveer 10 jaar mee. Test dus regelmatig of de melder nog werkt. Op elke rookmelder zit een testknop. 

Een rookmelder plaatsen
De beste plekken voor het plaatsen van een rookmelder zijn:
– In de gang of in de ruimte tussen de keuken en woonkamer
– Altijd aan het plafond
– Op elke verdieping van de woning
– Meer dan 50 cm. van de zijmuur en de hoeken van een ruimte.

Plekken die minder verstandig zijn:
– In de garage
– In de keuken of badkamer
– Boven de verwarming
– Op tochtige plekken

Je hebt op deze plekken namelijk veel kans op een vals alarm. Of de rookmelder gaat kapot doordat er teveel stof in komt.

Rookmelders

Voor meer informatie zie onderstaande link.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben nu 3 jaar werkzaam bij Rogplus als WMO-consulent. Ik woon in de Hoekse Waard en ben getrouwd. Ik heb 2 zoons van 14 en 15 jaar. In mijn vrije tijd rijd ik graag motor en boks ik er graag een potje op los, meerdere keren per week.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...