Schaapjes in de wei…

door | 11 mei 2021 | Fiefjes, Tips

Maken mij in de winter blij! Ik ben gek op weetjes, van die dingen die alleen belangrijk zijn als je veel pubquizzen speelt. En zo kwam ik erachter waarom schapen zo belangrijk zijn voor senioren in de winterperiode. 

Ik vind schapen leuke beesten. Als lammetje huppelen ze koddig door de wei. Als volwassen beesten zien ze eruit als eh, schapenwolken in het groene gras. En ieder schaap heeft een eigen unieke mekker waarmee ze zich kunnen onderscheiden in de kudde. En in het voorjaar worden ze geschoren waarna ze er heerlijk onhandig uitzien.

De geproduceerde wol is natuurlijk het hoofdproduct. Maar naast wol produceert een schaap ook wolvet, ook wel lanoline genoemd. Lanoline zit in heel veel producten, van schoenpoets tot cosmetica, maar ook is het de grondstof voor synthetische vitamine D3. Daarbij wordt gezuiverde lanoline blootgesteld aan ultraviolet licht, waarna er met een paar simpele chemische stappen vitamine D3 ontstaat. In eerdere artikelen schreef Fief al over het belang van vitamine D3 supplementen voor senioren, speciaal in de winter en het verband met corona.

N.B. voor veganisten is er een plantaardige vitamine D variant gemaakt uit korstmos of van algen.

 

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben een gepensioneerd biotechnoloog, met een passie voor fietsen, geocachen en tech.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *