Tuinieren bij lichamelijke klachten

door | 13 mei 2021 | Doen, Hobby's

Hulpmiddelen door
Medipoint

Heb je een heerlijke tuin die je graag goed wilt bijhouden, maar is uren op jouw knieën in de grond wroeten niet voor jou weggelegd? Dan hebben wij wat tips! Met een aantal slimme trucs en de juiste planten en tuininrichting kun je de tuin ook met lichamelijke klachten goed bijhouden.

Tip 1: Maak de juiste keuze in planten

Met planten die weinig onderhoud vergen, kun je zonder teveel moeite toch genieten van een bloeiende tuin. Kies bijvoorbeeld voor planten die wintervast zijn en alleen in het voorjaar gesnoeid hoeven te worden, of planten die een groot oppervlak van de tuin bedekken. Zoek van tevoren uit welke planten minimaal onderhoud nodig hebben of vraag advies aan een medewerker in jouw plaatselijke tuincentrum.

Tip 2: Gebruik verhoogde plantenbakken

Het meest intensieve aan tuinieren is misschien wel het constante neerknielen en weer opstaan. Met verhoogde plantenbakken kun je dit probleem gedeeltelijk oplossen. Je hoeft dan minder te bukken of je kunt bijvoorbeeld in jouw (rol)stoel naast de bak plaatsnemen en in een zittende houding werken. Je kunt deze bakken kopen maar ook zelf maken, door kratten op elkaar te plaatsen of plantenbakken op een tafel te zetten.

Tip 3: Gebruik aangepast tuingereedschap

Er bestaat aangepast tuingereedschap dat is ontworpen om het tuinieren minder belastend te maken voor je lichaam. Denk hierbij aan een hark, schep of schoffel op een extra lange stok, waardoor je niet steeds hoeft te bukken. Of gereedschap met een ergonomisch handvat, waardoor je minder druk hoeft te zetten om een bepaalde handeling te verrichten. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je minder kracht hebt in jouw handen of polsen.

Tip 4: Wissel regelmatig van houding

Lang in dezelfde houding werken kan zorgen voor stijfheid of duizeligheid bij het opstaan. Wissel jouw houding daarom regelmatig af, bijvoorbeeld door staand en zittend werken af te wisselen. Neem daarnaast regelmatig pauze om even bij te komen.

Tuingereedschap

Ben je benieuwd wat Medipoint nog meer aan tuingereedschap heeft, bezoek dan onze website.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Vanuit "Meer mogelijk maken" biedt Medipoint zorg- en welzijnshulpmiddelen. Voor zowel lenen, huren als kopen van hulpmiddelen kunt u bij ons terecht. Denk aan krukken, een rollator, rolstoel of hoog-laagbed.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...