Omgaan met dementie

door | 20 mei 2021 | Gezondheid, Vief

Bewegen door
Cure+

De laatste jaren wordt er steeds meer aandacht besteed aan dementie. Er komen meer programma’s op tv die hierover gaan, je krijgt er steeds vaker mee te maken in je omgeving of je hebt er eens iets over gelezen. Toch blijft het een moeilijk probleem, hoe ga je om met iemand die dementie heeft?

In dit artikel geef ik je een aantal tips hoe je om kan gaan met iemand die (beginnende) dementie heeft.

  • Probeer gesprekken aan te gaan over dingen die jullie in het verleden samen hebben gedaan, lange termijn herinneringen blijven beter in iemand zijn geheugen dan dingen die gisteren zijn gebeurd. Dus als je een gesprek wilt voeren, breng dan iets uit het verleden aan bod.
  • Help iemand door afspraken op te schrijven op een kalender, of probeer een regelmaat te vinden om bij iemand langs te gaan. Probeer bijvoorbeeld elke week op dezelfde dag en tijd langs te gaan zodat iemand een ritme krijgt.
  • Neem iemand met dementie serieus en stel iemand gerust wanneer diegene niet meer precies weet waar hij of zij is of waar diegene naar toe moet. Probeer samen tot de oplossing te komen en neem hem of haar mee in wat je denkt.
  • Mensen met dementie kunnen ook eenzaam worden en niet meer naar buiten durven. Dus als je er bent ga even met diegene naar buiten. Waarschijnlijk durft iemand zelf niet meer zo goed naar buiten omdat diegene bang is om niet meer te weten waar hij/zij is.
  • Probeer iemand in eerste instantie bij beginnende dementie zoveel mogelijk bij de tijd te houden. Zorg dat er een goede klok aanwezig is en zorg dat de juiste dag en datum bij diegene bekend is. Hiervoor zijn speciale dementie klokken aanwezig. Zie hiervoor: https://www.dementie-winkel.nl/Klokken.

Mocht je merken dat iemand achteruit gaat en steeds meer dingen gaat vergeten die uiteindelijk een probleem gaan vormen voor de persoon zelf, twijfel dan niet en neem contact op met de huisarts.

 

Samen dementie vriendelijk

Wil je nog een aantal handige tips of zelfs een cursus doen die hierop aansluit? Kijk hier voor meer informatie.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben fysiotherapeut en op dit moment bezig met een master geriatrie. Ik houd mij vooral bezig met werk, mijn studie, mijn kattenkindjes en mijn vriend. Daarnaast houd ik ervan om er lekker op uit te gaan. Ik vind een wandeling in de natuur heerlijk en spreek graag af met familie en vrienden.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...