Straatnamen…

door | 24 mei 2021 | Fiefjes, Verhalen

Het vaststellen van straatnamen is al jarenlang een taak van de gemeente.

Wanneer je een huis koopt of huurt weet je wat de naam van de laan, singel of plein is waar je gaat wonen. In de Middeleeuwen bestonden er al straatnamen maar toen deed men maar wat. Waar bijvoorbeeld een kerk stond werd het Kerkstraat, enzovoort. Na de Middeleeuwen werden de steden groter en bedacht Johan Rudolf Thorbecke in 1848 een grondwet waarin stond dat elke gemeente verantwoordelijk was voor het benoemen van openbare ruimten. Dus ook straten.

Dit gebeurt nu door het College van B&W. Veel gemeenten hebben een straatnaamcommissie waarin deskundigen zitten zoals een stadshistoricus en een stedenbouwkundige. 

Toen ik verhuisde naar de Bernardus IJzerdraatsingel, waarvan de achternaam ‘IJzerdraat’ met een T wordt geschreven, wist ik niet wie Bernardus was. Op het straatnaamplaatje kon ik lezen dat het een verzetsstrijder in de tweede wereldoorlog was. Ook dit jaar was er op 4 mei een kranslegging bij het Vrijheidsbeeld in Schiedam om de doden te herdenken die in de Tweede Wereldoorlog waren omgekomen. Daar was helaas ook deze verzetsheld bij.

Ik leg nu graag uit wie Bernardus IJzerdraat was…..

Bernardus IJzerdraat woonde in Schiedam, was leraar en oprichter van de eerste verzetsgroep in Nederland en waarschijnlijk ook de eerste verzetsman. Meteen na het bombardement van Rotterdam zette hij samen met Ary Kop de verzetsgroep ‘De Geuzen’ op dat snel uitgroeide tot honderden leden vanuit de omringende gemeenten. Er werden z.g. Geuzenberichten rondgebracht maar vrij snel daarna werd de verzetsgroep opgerold door de Duitsers en werd hij opgepakt. Achttien jonge mannen kregen de doodstraf en werden op 13 maart 1941 gefusilleerd.

Bill Minco, een van de strijders die gratie had verkregen, richtte in 1987 de Stichting Geuzenpenning op die elk jaar op 13 maart wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich inzet voor mensenrechten.

Zo krijgt een straatnaam ineens een betekenis. Benieuwd wat jouw straatnaam voor een betekenis heeft? 

Print dit artikel

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Een oorlogskind (1940), moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en nog lekker bezig met van alles. Golfen, bridgen, schrijven, vrijwilliger in het Stedelijk Museum en nog een aantal zaken. Mijn leven is dus niet saai en ….. ‘Carpe Diem’ is mijn motto!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...