Wat is Parkinson?

door | 28 mei 2021 | Gezondheid, Vief

Mantelzorg door
Saar aan huis

Ruim 55.000 Nederlanders hebben Parkinson. Wat is de ziekte van Parkinson?

In Nederland stijgt het aantal niet aangeboren hersenaandoeningen. We zien een toename van dementie en beroertes, te verklaren door de vergrijzende bevolking. Echter steeds vaker komt de ziekte van Parkinson voor. Het aantal mensen met de ziekte van Parkinson groeit en dat is veel moeilijker te verklaren. Wat is de ziekte van Parkinson eigenlijk?

De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen. Wie aan de ziekte lijdt, kan uiteenlopende klachten hebben. De ziekte van Parkinson is dan ook erg complex. Voor geen enkele patiënt is het beeld van Parkinson symptomen hetzelfde.

Verloop van de ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte. Stukje bij beetje verdwijnen er steeds meer cellen die dopamine maken. Dit betekent dat de klachten in de loop van de tijd toenemen. Ook kunnen verschillende symptomen op de voorgrond treden op verschillende momenten. Hoe snel dit gebeurt, wisselt per persoon en is moeilijk te voorspellen, maar over het algemeen duurt het proces vele (tientallen) jaren.

Wat voor impact heeft de ziekte van Parkinson op partner en kinderen?
Als iemand ziek is heeft dat invloed op iedereen in zijn of haar omgeving. Die invloed kan steeds groter worden als de chronische ziekte verergert. Het is belangrijk om de balans te houden tussen goed voor elkaar zorgen en ook dicht bij jezelf te blijven.

Dat is niet altijd even gemakkelijk.

Verder met Parkinson

Klik hier voor meer informatie.

Print dit artikel

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Een creatieve bedenker en denker, een voeler met oneindige energie, een verbinder die ongebonden verbonden wil zijn en voelsprieten heeft voor de juiste mensen op de juiste plek en situatie. Niet geheel onbelangrijk, ik leef met een gezonde dosis humor en zelfspot.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...