Wat is DigiD?

door | 9 juni 2021 | Administratie, Geldzaken

Er zijn steeds minder loketten waar je naar toe kan gaan om iets met overheidsinstellingen, gemeente of bijvoorbeeld de zorgverzekering te regelen. Veel dient nu via internet geregeld te worden. 

Daarbij is vaak een persoonlijke gebruikersnaam en een wachtwoord nodig, waardoor je persoonlijke gegevens kan invoeren of opvragen. Je gebruikt zo’n gebruikersnaam en wachtwoord dus om toegang te krijgen. Dat wordt inloggen genoemd.

De overheid biedt een bijzondere combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord, dat DigiD wordt genoemd. Zo’n DigiD dien je eenmalig via internet aan te vragen. Dat kan via www.digid.nl .
Bij steeds meer websites is ook een sms-controle vereist. Na inloggen via DigiD wordt er dan naar je telefoon een sms-bericht gestuurd met een code, die je moet intoetsen op je inlogscherm.

Een DigiD is nodig bij het regelen of opvragen via internet van persoonlijke zaken zoals het doen van een belastingaangifte, het maken van een afspraak voor een corona vaccinatie, het inzien van je gegevens bij je zorgverzekeraar of het lezen van berichten in MijnOverheid. Voorbeelden van websites zijn MijnOverheid, Mijn Belastingdienst, MijnToeslagen  en je zorgverzekering zoals DSW.

Er bestaan ook nog extra mogelijkheden zoals een DigiD app en binnenkort is inloggen mogelijk met een dit jaar verkregen ID-kaart.

Het dringende advies is om je gebruikersnaam en wachtwoord van je DigiD strikt geheim te houden. Er is wel via www.digid.nl een mogelijkheid iemand anders te machtigen.

Veel mensen vinden het aanvragen van DigiD misschien lastig. Dan is het een idee om een familielid, bekende of hulpverlener te vragen je hierbij te helpen. Je kan dan zelf wel je gebruikersnaam en wachtwoord intikken (en zorgen dat je dit niet vergeet) terwijl de ander even niet kijkt.

Het is verstandig om altijd te beschikken over een Digid omdat je die plotseling nodig kan hebben en dan dagen wachten op activering vervelend is. Dus vraag al een DigiD aan, ook al je deze niet direct nodig hebt.

Steffy

Alles over DigiD

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Vanuit "Ieder mens telt mee" probeer ik als 70-plus vrijwilliger tips te geven om geldzorgen te verminderen. Gezellige dingen doen met echtgenote, kleinkinderen, dochters en schoonzoons zijn echter ook belangrijk voor mij.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *