Moeder de vrouw

door | 5 juli 2021 | Tijd voor jezelf, Vief

Zingeving door
Het Labyrinth

Een discussie met mijn twee kinderen; dochter (15) en zoon (12). Ik leg uit dat ik het zat ben om als Assepoester in hun leven te fungeren. En dat ik de komende 2 maanden zomervakantie meer bijdrage van hen verwacht. Komt dit je nog bekend voor?

Mijn dochter is van mening dat het gros van de huishoudelijke taken, zo niet alles, aan ouders voorbehouden is.

Zoonlief vraagt of ik vroeger ook zoveel moest helpen bij opa en oma. In een flits zag ik mijzelf als jong meisje helpen bij de afwas. Zin had ik er misschien niet in, maar later in de middelbare schoolperiode, zag ik er het voordeel van in. Tijdens de afwas had ik de beste gesprekken met mijn moeder. De één op één momenten die zo kostbaar zijn.

Dus nee, veel hoefde ik niet te doen in het huishouden, mam deed nagenoeg alles. Zij werkte niet buitenshuis en dit was iets wat zij ‘gewoon’ deed.

Toch verlang ik van mijn eigen kinderen meer inzet en vooral meer respect voor het werk wat een huishouden meebrengt.

Veel van wat je als kind meekrijgt neem je mee in je eigen volwassen leven. Of dit nu huishoudelijke zaken zijn, je financiële huishouding, opvoeding of hoe je je relatie invult.

Ik ben mij ervan bewust dat alles wat ik doe of zeg wordt opgeslagen door mijn kinderen. Bewust of onbewust nemen zij waar en zullen zij later gaan ontdekken wat zij hebben meegenomen van mij.

En met die gedachte heb ik het volgende geantwoord:

‘Wij leven hier met elkaar en zorgen er sámen voor dat dit huis een fijne plek is. Als iedereen zijn steentje bijdraagt is er meer balans.’

Mmm… misschien had ik hier toch al eerder mee moeten beginnen. Hoe zullen mijn kinderen het zelf later gaan doen?

Hoe was het bij jou thuis geregeld en hoe ben je het later zelf gaan doen?

Resultaat: dochter gaat 1x per week beneden stofzuigen en zoon gaat de toiletten 1x per week doen. Yes!

Psychologie magazine

In deze link vind je een aanvullend artikel.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben een vrouw in de kracht van mijn leven; ik geniet van en stuntel met de rollen als (bonus) moeder, partner, dochter en vriendin. Als therapeut en coach werk ik met veel liefde en plezier in mijn praktijk. Om lekker te ontspannen wandel en kampeer ik graag in de natuur. En van dansen, muziek luisteren en spelen word ik ook blij!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...