Fietsen in Midden-Delfland

door | 23 juli 2021 | Doen, Fietsen en wandelen

Er is een boekje uitgekomen over Midden-Delfland dat is door fondsen gesponsord. Het is een tocht van 100 km! Het leek ons leuk om deze route te gaan fietsen maar dan wel in etappes. Het eerste gedeelte is een route van 26 km geworden. Met behulp van het boekje is deze route het beste te fietsen.

De tocht begint in Schipluiden knooppunt 56. We zijn op zoek naar kasteel Keenenburg. Het ligt achter de Albert Hein. We moesten wel lachen omdat we hier zo dikwijls langs zijn gefietst en dit nooit hebben gezien. Dat komt omdat er nog maar één muur staat.

Terug naar  Schipluiden en door naar buurtschap Negenhuizen. Daar stonden vroeger negen boerderijen aan weerszijden van de Zouteveenseweg. Dit is boerderij Arckesteyn uit 1680 met het karnhuisje.

Dan gaan we naar Vlaardingen en komen langs molen Aeolus gebouwd in 1790.

De  wijk in naar plein Emaus. Hier zie je een gebouw waar Raadhuis op staat met een heel oude gevelsteen. De gevelsteen komt van een oude boerderij-herberg, Emous geheten. Hier is nu het gemeentearchief van Vlaardingen gevestigd.

Op naar de Zuidbuurt waar aan weerskanten boerderijen staan, sommige dateren uit de dertiende eeuw. Er zijn heel wat (rijks)monumenten te bewonderen zoals het hek van Schinkelshoek Zuidbuurt 79/81. Hier is nu een golfbaan.

Op nr. 34/36 staat de Sarijnenhove met een heel lange oprijlaan.

De Karperhoeve op nr. 5 is een pand uit 1711. Het pand is nu in gebruik voor diverse evenementen.

Boerderij de Vliethoff gelegen op de Kortebuurt 21 is ook een rijksmonument.

We fietsen nu naar het centrum van Maassluis. Daar zie je de Monstersche Sluis in de hoogte liggen. Als je de stenen trap op loopt heb je een mooi uitzicht.

Terug naar Maasland op de ‘Herenstraat is in een monument museum De Schilpen gevestigd.

Een stukje verder ligt de Oude Kerk aan de overkant van het riviertje de Gaag.

Het blijft genieten omdat je door het boekje zoveel meer komt te weten over de achtegrond van de monumenten. Een aanrader!

 

Fotograaf: Eline

Zelf de route fietsen?

Het fietsboekje getiteld Kethel, Kandelaaar enandere kernen staat vol interessante weetjes en achtergrondinformatie.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik woon al jaren samen met Ted in Schiedam, genietend van mijn kinderen en kleinkinderen. Mijn grote hobby is fietsen en is het te slecht weer, dan haak ik graag dekens.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *