Steunkousen

door | 12 augustus 2021 | Gezondheid, Vief

Bewegen door
Cure+

Wanneer je klachten aan de benen ervaart kan de huisarts steunkousen voorschrijven. In dit artikel leg ik uit wat steunkousen zijn, wat ze doen en hoe je de steunkousen zo gemakkelijk mogelijk aan kunt krijgen.

Wat zijn steunkousen? Steunkousen zijn elastische kousen die druk aan de benen geven. Steunkousen worden bijvoorbeeld ingezet bij pijn bij het lopen, staan of zitten, dikke benen en/of enkels, rode en/of blauwachtige verkleuring van de huid en bij onrustige benen of kramp in de benen. 

Wat doen steunkousen? Door de druk die de steunkousen biedt wordt de bloedcirculatie gestimuleerd waardoor er een betere doorbloeding ontstaat. Dit kan vervolgens weer verlichting van klachten geven en de conditie van de benen verbeteren. Er zijn 4 verschillende soorten drukklassen, hoe hoger de klasse hoe hoger de druk. Steunkousen (klasse 2,3,4) worden voorgeschreven door de huisarts, aangemeten door een specialist en meestal vergoedt door de zorgverzekeraar.

Hoe krijg ik steunkousen gemakkelijk aan? Hoe hoger de klasse hoe hoger de druk, dit betekent vaak ook dat de kousen dan lastiger aan te trekken zijn. Wanneer je minder kracht in de handen hebt, moeilijk kunt bukken of snel kortademig bent kan het aantrekken van steunkousen zwaar zijn. Je kunt hiervoor dagelijks hulp van een thuiszorgmedewerker krijgen. Maar je kunt er ook voor kiezen om het zelf te blijven doen met het gebruik van een aantrekhulpmiddel.

Stap 1

Stap 2

Er zijn diverse aantrekhulpmiddelen die vergoed worden door de zorgverzekeraar. Vaak is er dan een adviesrapportage van een ergotherapeut nodig. Deze geeft tevens advies over welk hulpmiddel het meest geschikt is in jou situatie, regelt de volledige aanvraag en geven instructie over het gebruik van het hulpmiddel. Je kunt hiervoor contact opnemen met een ergotherapeut bij je in de buurt.

Print dit artikel

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben ergotherapeut. In mijn werk richt ik me met name op belasting en belastbaarheid en problemen in de sensorische informatieverwerking. In mijn vrije tijd ben ik vooral bezig met koken, dansen, yoga en afspreken met mijn vriendinnen!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...