Huurders rechten en plichten

door | 21 september 2021 | Thuis, Wonen

Natuurlijk is het geen dagelijkse kost, maar je rechten en plichten als huurder kennen kan heel handig zijn!

Ik bedoel niet dat je de juridische regelgeving uit je hoofd moet kennen, maar wel dat je weet wat er in je huurcontract staat. Wat betekenen sommige zaken voor jou en je medehuurders.

Gelukkig is in de wet de relatie tussen huurder en verhuurder goed geregeld. Als huurder heb je huurbescherming. In die wet staat jouw rechtspositie als huurder en staan de rechten en plichten van de sociale en commerciële verhuurders.

Ikzelf heb een herstructurering van mijn wijk meegemaakt. Op zijn Hollands gezegd: je woning wordt gesloopt. Daarna nog een ingrijpende renovatie van onze woning meegemaakt, uitgevoerd door de verhuurder. Door deze opgedane ervaringen weet ik dat het heel handig is om te weten wat je rechten en plichten als huurder zijn.

Een aantal tips:

  • Heb je vragen? Als eerste kun je je (vanzelfsprekend) richten tot je eigen verhuurder. Zij hebben een klantenservice/balie die je zowel telefonisch als per mail kunt benaderen. Tegenwoordig kan je een eigen account (inlogpagina) bij je verhuurder aanmaken. Daarmee kun je jouw vraag of klacht via de eigen pagina volgen.
  • Wil jij iets veranderen in je huurwoning? Vraag dan na of je daar toestemming voor nodig hebt bij je verhuurder. Laat deze toestemming schriftelijk bevestigen. De ZAV (Zelf Aangebrachte Verandering) is tegenwoordig wel verruimt. Je mag meer, zonder toestemming, aanpassen naar je eigen wensen.
  •  Sommige verhuurders hebben een service-abonnement voor kleine reparaties zoals slot en sleutel vervangen, reparaties van kranen, de bel, schakelaars etc. Heel handig, voor een klein bedrag per maand en eventueel voor 55+ gratis.

Mijn motto is ‘vragen staat vrij’. Tenslotte ben jij de klant!

Woonbond

De stem van hurend Nederland voor onafhankelijke advies en/of informatie.

Juridisch loket

Gratis persoonlijk juridisch advies.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Voor mij is het belangrijk dat senioren meedoen in onze samenleving. Wij, de senioren, zijn enorm divers in kennis, inzicht en levenservaring. Voor de omgeving en hunzelf kunnen zij veel betekenen. Ik heb zelf mijn oude verlangen in daden omgezet en speel nu theater.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *