Goed gesprek met je dokter?

door | 5 oktober 2021 | Gezondheid, Vief

Kom je thuis en vraag je je zelf af ‘wat zei de dokter nu over dit of dat’. Hoe zat dat nou ook alweer?

Jaren geleden maakte ik al briefjes met vragen klaar voor het gesprek met mijn arts.  Dat kan evengoed je huisarts of je specialist zijn, het maakt natuurlijk niet uit. Het zorgde ervoor dat ik ieder geval mijn vragen niet vergat. Want zo’n gesprek kan best spannend zijn. Het noteren van die antwoorden was een stuk lastiger tijdens zo’n  gesprek.

Daarom was ik super blij dat in 2016 minister Edith Schippers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer schreef: ‘maak een opname van het gesprek met je arts’. Dat mag en is verstandig.

Sindsdien neem ik de belangrijkste gesprekken met mijn de smartphone op. Natuurlijk vraag ik toestemming en meestal is dat geen probleem. Je hebt een klik met je dokter of niet. Ik leg daarna mijn smartphone gewoon op tafel. Later kan ik in alle rust het gesprek thuis beluisteren. Sinds de Corona was het ook heel handig, omdat je partner/familielid er niet bij kon zijn.

Mijn ervaring is dat door mijn (door)vragen, dit de dokter soms op een ander spoor kan brengen of nog wat dieper gaat graven. Het gaat tenslotte om je eigen gezondheid. Mij heeft het zeker geholpen en de kwaliteit van mijn leven verbeterd.

Op dit moment loopt er ook een campagne over ‘een goed gesprek met je dokter, verpleegkundige of therapeut’. Zie het filmpje.

Al eerder schreef ik mijn motto: ‘vragen staat vrij ’. Schroom dus niet om het gesprek goed voorbereid in te gaan.

 

Plusonline

Meer informatie staat op de website.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Voor mij is het belangrijk dat senioren meedoen in onze samenleving. Wij, de senioren, zijn enorm divers in kennis, inzicht en levenservaring. Voor de omgeving en hunzelf kunnen zij veel betekenen. Ik heb zelf mijn oude verlangen in daden omgezet en speel nu theater.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *