Acupunctuur, heeft het effect?

door | 8 oktober 2021 | Gezondheid, Vief

Acupunctuur is een oude Chinese kunst en is door heel Europa uitgebreid. Ook in Nederland wordt het steeds vaker toegepast. Maar werkt het? Ik heb er ervaring mee.

Bij acupunctuur worden er op bepaalde punten van het lichaam dunne naaldjes in de huid gezet. Dit stimuleert de zenuwuiteinden en heeft een genezende werking. De plek van de naalden die geplaatst worden, hangt af van de klachten die je hebt.

Volgens de principes van de Traditionele Chinese geneeskunst stroomt energie door de QI ‘meridianen’. Deze stroom is vergelijkbaar met de bloedsomloop. QI wordt ook wel je levenskracht genoemd. Een slechte gezondheid kan gevolg zijn van een zwakke QI of van een andere blokkade in de meridianen.

Om te genezen of herstellen plaatst de acupuncturist op gekozen punten een aantal hele dunne naaldjes in de huid. Dit is nauwelijks te voelen. Volgens de tradities behoort er in het lichaam evenwicht te bestaan tussen twee krachten: Yin (de vrouwelijke) en Yang (de mannelijke). Yin staat voor passief, rustig, kou, donker, vocht, enzovoort. Yang staat voor agressief, stimulerend, licht, warmte, droogte enzovoort. Verstoring van de balans tussen Yin en Yang kan ziekte en kwalen veroorzaken. Daarnaast kent het Chinese denken ook het systeem van vijf elementen (metaal, water, hout, vuur en aarde). Deze elementen vormen zich weer (cyclus en ritme) zodat er evenwicht in blijft.

Acupunctuur heeft bij mij best veel opgeleverd. Bijvoorbeeld jaren geleden, ik had vreselijk veel last van mijn darmen en viel daardoor erg veel af. Ik had heftige pijnen. Maar ik reageerde goed op de acupunctuur. Mijn klachten werden een stuk minder of verdwenen zelfs. Het werkt ook pijnstillend, doordat het stofje endorfine vrijkomt. Dit stofje zit ook in pijnstillers.

Acupunctuur kan effectief zijn bij vele uiteenlopende klachten. Je moet wel geduld hebben. Het verwonderde ook mij dat dit mij goed heeft gedaan. Zo ervaart ieder op zijn of haar manier het gevoel van acupunctuur. Zelf heb ik dit als prettig ervaren.

Ik zeg wel eens tegen mijn arts: baat het niet, dan schaadt het niet.

Fysiocentrum

Zelf ben ik hier onder behandeling, maar uiteraard zijn er meer acupuncturisten. Kijk er ook voor in jouw buurt. 

Print dit artikel

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik heb veel plezier tijdens het doen van allerlei leuke dingen. Ik speel graag saxofoon en wil nog wel eens puzzelen.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...