Lachen is gezond…?

door | 9 oktober 2021 | Gezondheid, Vief

Wetenschappelijk onderzoek laat zien wat het effect is van lachen. Ook benieuwd hoe het werkt?

Door een vriendin werd ik uitgenodigd om op 9 september mee naar een voorstelling te gaan van het ‘Groot Niet Te Vermijden’. Een Nederlandse band die bestaat uit 5 muzikanten en een show geeft met een combinatie van muziek en cabaret.

Nog nooit heb ik zoveel en zo hard gelachen als tijdens de 100 minuten die zij op het toneel stonden, liepen, rolden en zongen.  Daarbij bespeelden ze ook nog eens verschillende en bijzondere muziekinstrumenten. Kortom: een weergaloze, fantastische, muzikale en komische voorstelling!

Nu las ik onlangs dat de wetenschap al tientallen jaren onderzoek doet naar het effect van lachen op onze gezondheid. En wat blijkt… er wordt steeds minder gelachen. Dat is jammer, want uit het onderzoek bleek ook dat lachen heel goed is voor het immuunsysteem. Door te lachen verwijden de bloedvaten zich, waardoor de bloedcirculatie gestimuleerd wordt en er extra witte bloedcellen aangemaakt worden die virussen opruimen.

Lachen vermindert stress, stress veroorzaakt vernauwing van de bloedvaten. Door te lachen neemt het stresshormoon cortisol af, waardoor de bloedvaten zich weer verbreden. De kans op een hartaanval zal verminderen omdat dit effect ook op de kransslagader van toepassing is.

Door te lachen komen er stoffen in de hersenen vrij, zoals het gelukshormoon endorfine en ook  dopamine. Deze stoffen hebben een kalmerend en pijnstillend effect en zorgen voor een ontspannen en opgewekt gevoel.

Tijdens het lachen zal je hartslag omhoog gaan. Hierdoor wordt je bloed sneller rondgepompt, wat weer zorgt voor een verbetering van je conditie. Je longcapaciteit wordt groter en je traint je middenrifspieren waardoor je ademhaling beter wordt. Na het lachen kan je lichaam zich makkelijker ontspannen omdat het lichaam automatisch in een herstelmodus komt.

Mijn vriendin en ik hebben geweldige minuten beleefd. We hebben de muzikanten, die zich na afloop in de foyer lieten zien, helemaal de hemel in geprezen!

Zij bedankten ons lachend!

gezondheidsnet

Informatie over lachtherapie

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Een oorlogskind (1940), moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en nog lekker bezig met van alles. Golfen, bridgen, schrijven, vrijwilliger in het Stedelijk Museum en nog een aantal zaken. Mijn leven is dus niet saai en ….. ‘Carpe Diem’ is mijn motto!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *