Slapen als een roosje

door | 19 oktober 2021 | Gezondheid, Vief

Wie wil er niet elke nacht slapen als een roosje?  Er zijn mensen die als ze hun kussen onder hun hoofd voelen, als een blok in slaap vallen. Dat geluk is mij niet altijd beschoren.

Er wordt gezegd dat met het ouder worden je minder slaap nodig hebt.  Dat blijkt niet zo te zijn, maar je gaat wel minder diep slapen, waardoor je vaker wakker wordt.

Rusteloze benen zijn trouwens ook behoorlijke slaapverstoorders. Sinds ik meer wandel is dat aanzienlijk verminderd. Maar daar vertel ik in een ander artikel meer over.

De laatste tijd is er meer aandacht voor het slapen en slaapstoornissen. Zijn je slaapproblemen zo ernstig, dan kan je via je huisarts naar een slaapcentrum worden verwezen.  Maar eerst kan je zelf aan de slag gaan. Vaak gaat het om een paar van je (ingesleten) gewoontes te veranderen.

Dit zijn een aantal basisadviezen:

  • dezelfde tijd naar bed en dezelfde tijd opstaan, ook in het weekend. Best wel een lastig dingetje.
  • geen cafeïne in de avond gebruiken, ik drink bv.  cafeïnevrije koffie en kruidenthee.
  • alcohol is niet het meest geschikte slaapmutsje, al denken veel mensen van wel. Je slaap wordt dan van minder goede kwaliteit.
  • kijk één uur voor het slapen niet naar TV, op je smartphone, tablet en computer. Gezien het blauwe licht dat het uitstraalt.  Er zijn schermen die je op een nachtstand kunt zetten waarbij de kleur gefilterd word en de helderheid verminderd. Wil je toch kijken, dan is dit misschien een oplossing.
  • slaaptabletten worden afgeraden, zo nodig alleen voor kort gebruik.

Ik wens je een goede nachtrust toe.
Slaap lekker en morgen gezond weer op!

De thuisarts.nl

Ik wil beter slapen.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Voor mij is het belangrijk dat senioren meedoen in onze samenleving. Wij, de senioren, zijn enorm divers in kennis, inzicht en levenservaring. Voor de omgeving en hunzelf kunnen zij veel betekenen. Ik heb zelf mijn oude verlangen in daden omgezet en speel nu theater.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *