Vegetarisch of vegan?

door | 23 oktober 2021 | Gezondheid, Vief

Mijn 50-jarige dochter was 14 jaar toen ze vegetariër werd. Als ze koeien in de wei zag staan dan vond ze dat een mooi gezicht. Maar dacht ook aan de koeien die zo’n leven niet kenden. De manier waarop die beesten gehouden en geslacht werden, daar had ze veel moeite mee, waardoor ze geen vlees meer at.

Toen zat ik met het probleem om vervangend voedsel, die de broodnodige eiwitten bevatten, voor haar klaar te maken. Dat viel echt niet mee. Buiten melk, kaas en eieren gaf ik haar veel groenten, peulvruchten en zaden. Slechts in één zaak kon ik een blikje vegetarische smeerleverworst kopen. Uit eten was altijd een probleem. Op de menukaart stond slechts: gevulde paprika met spinazie of een portobello met kaas. Tot op heden kan ze geen paprika of champignon meer zien!

In de afgelopen jaren is er een diversiteit aan vegetarische producten op de markt gekomen. Er is van alles te koop en er staan genoeg vegetarische recepten op internet.

Ook mijn oudste dochter eet sinds vorig jaar geen vlees meer. De wreedheden en al de ellende die in de beesten gestopt wordt om hen groter en dikker en voor de consument goedkoper te maken, gingen haar te ver. Zij is overgegaan op vegan, wat wel lastiger is dan vegetarisch. Dierenleed zit uiteraard in vlees en vis maar de producten van beesten zoals melk, eieren en kaas zijn daarom ook taboe. Ook in snoep, pakjes voor de soep en meer producten zit bijvoorbeeld eiwit.

Is vegan wel gezond? Dat is het zeker Mits je het, net als bij vegetarisch eten, aanvult met de nodige supplementen zoals vitamine B12, ijzer, calcium e.a.

Een keer in de week komen mijn dochter en haar man eten en wat maak ik dan? Een heerlijke vegan-maaltijd die ook mij heel goed smaakt!

Vivera

Kijk op deze website voor heerlijke recepten met vleesvervangers.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Een oorlogskind (1940), moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en nog lekker bezig met van alles. Golfen, bridgen, schrijven, vrijwilliger in het Stedelijk Museum en nog een aantal zaken. Mijn leven is dus niet saai en ….. ‘Carpe Diem’ is mijn motto!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *