Verdwijnen overgangsklachten?

door | 29 oktober 2021 | Gezondheid, Vief

Veel vrouwen hebben jaren overgangsklachten als opvliegers en nachtelijk zweten. Artsen hebben helaas nog vaak een blinde vlek als het gaat om de overgang. Wat is bijvoorbeeld de invloed van stress?

Hoeveel vrouwen hebben er eigenlijk “last” van de overgang? Een derde van de vrouwen ervaart hinderlijke klachten!

Gebrek aan kennis veroorzaakt onnodig leed. Opvliegers en (nacht)zweten zijn bij de meeste vrouwen wel bekend, maar vermoeidheid, moodswings, spier- en gewrichtsklachten, concentratie, geheugen, hoofdpijn, darmklachten, en zo kan ik nog wel even doorgaan, hebben te maken met hormonale veranderingen.

En wanneer begint de overgang? Toch pas als de menstruatie stopt? Of na mijn 50ste? Mijn arts zegt: je menstrueert nog, dus je bent nog niet in de overgang. Helaas is dit een misvatting, eind dertig begint de oestrogeenspiegel al te dalen.

Het is onbekend waarom de ene vrouw veel en de andere weinig klachten krijgt. Wel is bekend dat lifestyle, stress en voeding een grote invloed hebben op klachten.

Oestrogeen is de rode draad, het lichaam moet zich aanpassen aan lagere niveaus. Deze gewenning gaat gepaard met klachten. Diverse systemen in het lichaam: metabolisme, gewrichten, libido, hersenen, hart en bloedvaten ondervinden hier op korte en lange termijn hinder van. En dan, hoe kijk je in de spiegel? Daar staat iemand anders. Onzekerheid, twijfel aan je relatie, werk……help!

Als je hoofdpijn hebt neem je een paracetamol. Dat is algemeen geaccepteerd, maar over overgangsklachten wordt vaak gezegd ‘het hoort erbij’.

En hoe lang het duurt? Dit ligt tussen de 4 en 10 jaar, maar dit hangt er ook sterk vanaf of je je lifestyle aanpast.

Zelf begrijp ik dat nog steeds niet. We zijn het aan vrouwen verplicht om aandacht te blijven vragen voor de overgang. Het is niet nodig om door te rennen en klachten te accepteren. Inzicht in hoe en wat er aan te doen is, zelf of met hulp, voor nu en voor de toekomst.

De vrouw staat op de kruising. Kennis, hulp en inzicht maken dat zij passend bij haar en haar situatie de juiste keuzes kan én mag maken!

foto: Care for women

Care for Women

Lees hier meer over het werk van Inge Manssen.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Altijd welkom voor een gesprek waarin we kunnen verkennen hoe ik jou ook in deze fase van het leven kan helpen het verleden in te weven of bij vragen over je overgang.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *