Zorgrobots in ontwikkeling

door | 8 november 2021 | (Mantel-)zorg, Vief

Wil jij ook zo lang mogelijk in je huidige huis blijven wonen? Al eerder hebben hier op Fief aandacht aan besteedt, omdat het een belangrijke vraag is.

Zo hebben we gekeken naar verschillende hulpmiddelen die thuis ingezet kunnen worden, om het voor iedereen zo gemakkelijk en veilig mogelijk te maken. Alleen wil niet iedereen toegeven dat een hulp soms best wel handig kan zijn. De drempel is nog best hoog. Daarom is er nu een zorgrobot ontwikkelt die zorgtaken doet, zoals het innemen van pillen of afspraken onthoudt. Ook kan de zorgrobot allerlei huishoudelijke klusjes doen. Dit zou er voor kunnen zorgen dat iedereen het meer kan zien als een mini-mens-hulpmiddel dan een robot.

De zorgrobot die ik wil uitlichten is een sociale zorgrobot. Deze robot onthoudt wanneer er pillen ingenomen moeten worden, maar is er ook als mensen een praatje willen maken of een spelletje willen doen. Daarnaast kan de robot helpen met huishoudelijke taken en zelfs helpen met eten maken. Een leuk voorbeeld: pannenkoeken bakken. Deze robot kan dus voor verschillende doelen worden ingezet en is dan voor ook voor verschillende mensen geschikt. Hij kan helpen bij mensen met vergeetachtigheid, omdat de robot dingen kan onthouden. Maar ook bij mensen die eenzaam zijn, door een gezellig praatje te maken.

Er zijn verschillende vormen en maten van een zorgrobot. Ze worden op de persoonlijke wensen van iemand ingesteld. Het nut van een zorgrobot is dat het de mantelzorger kan ontlasten of het naar huis gaan na een ziekhuisopname kan versnellen, omdat het de medicijninname kan helpen onthouden.

Ikzelf, als ergotherapeut in opleiding, zie de zorgrobots als een zinvol hulpmiddel die mensen in de zorg zou kunnen ontlasten. Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje op onderstaande website.

Smart robot

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik studeer ergotherapie. Ik loop stage bij Rogplus, zo ben ik terecht gekomen bij Fief. Ik hou me graag bezig met ouderen.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *