Heerlijke Herfst

door | 9 november 2021 | Doen, Fietsen en wandelen

Voor een stukje echt bos hoef je niet ver te gaan. Tussen Maassluis en Hoek van Holland ligt het Staelduinse Bos.

Ontstaan door duinen aan de Maasmondingen.  In de vijftiende eeuw gebruikten de vissers die houten ‘staelen ’ om hun fuiken in het snelstromend water vast te zetten. Vandaar de naam Stealduin, het bos groeide pas vanaf 1850 op deze duinen. Een natuurlijk proces en dat merk je ook.

Juist dat natuurlijke maakt dat het in de Herfst goed toeven is.

Sinds de Coronatijd wandelen wij er wekelijks en in alle jaargetijden. In het voorjaar hebben wij ons verbaast over de vele boshyacinten. Dat geeft de wandeling een extra dimensie. Nu speuren wij er rond, om paddenstoelen te spotten. In de herfsttijd, zo begin oktober tot nu, zijn er best veel paddenstoelen. Vooral op dood hout. We hebben al een hele fotoreportage. Daar moet ik dan wel wat voor doen: door de knieën, kruipen door struikgewas. Kreun, steun!

De ObsIdentify app komt dan weer goed van pas. Want hoe leuk is het om te weten wat je ziet.  In twee weken tijd zagen wij prachtige porselein paddenstoelen. Als je vanonder naar boven kijkt dan is de paddenstoel doorschijnend, net als hele dunne porselein. Maar ook prachtige zadelzwammen en gewone zwavelkopjes. Onze bekende rode kabouter-paddenstoel (vliegenzwam) hebben we nog niet gespot. Ieder week zie je weer andere soorten, maar ze zijn ook zo weer verdwenen.

Twee uitgezette wandelroutes:

-De Oude Koestalroute  2,5 kilometer

-De Vleermuis- en Van Rijckevorselroute  3 kilometer

In het bos staat het bezoekerscentrum d’Oude Koestal met veel informatie over de natuur. Leuk om er eens een kijkje te nemen.

Vergeet ook niet de vele bunkers uit de Tweede Wereldoorlog die je daar nog tegenkomt. Daar vertoeven nu vleermuizen. Dat maakt van het Staelduinse Bos een heel speciale plek.

Heb je een paddenstoel met je camera vastgelegd? Plaats hem op het prikbord of mail naar info@fief.nl

Veel wandelplezier.

Zuid Hollands landschap

Staelduinse bos

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Voor mij is het belangrijk dat senioren meedoen in onze samenleving. Wij, de senioren, zijn enorm divers in kennis, inzicht en levenservaring. Voor de omgeving en hunzelf kunnen zij veel betekenen. Ik heb zelf mijn oude verlangen in daden omgezet en speel nu theater.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *