November…

door | 15 november 2021 | Gezondheid, Vief

Mantelzorg door
Minters Mantelzorg

Een artikel in november voor Fief…. Ik probeer inspiratie op te doen en kijk naar buiten. Het is donker, nat en koud. Nou, zo fief voelt dat niet.

Dan hoor ik plots twee collega’s erg hard lachen. “He he, heerlijk”, zegt een van de collega’s als ze weer een beetje is bijgekomen.

Humor is een strategie die we gebruiken om met problemen en onaangename zaken om te gaan. De narigheid lijkt er een beetje door te krimpen, de stress en angst verminderen iets en het kan ook een goede lijm zijn voor de binding met anderen. Of er ook wel eens wordt gelachen bij Minters Mantelzorg? Ja! Maar er zijn wel grenzen die te maken hebben met respect, en alles weglachen lijkt ons ook geen beste strategie.

Zo was ik op bezoek bij een mantelzorger en zorgvrager. De zorgvrager, verbonden met een slang aan een zuurstofapparaat is erg ziek door COPD. De mantelzorger is behoorlijk belast. Geen plaats voor gelach, zou je denken. Tot aan het eind van het gesprek de zorgvrager ineens zegt: “Soms lachen we er maar eens om.” Ik vraag hem hoe ze dit doen. Dan vergelijkt de zorgvrager zich met een aangelijnde hond. “Ik noem hem soms Fikkie”, zegt zij. “En dan blaf ik”, zegt hij.

Lees hier meer over waarom lachen gezond is in het artikel van Petty.

Minters Mantelzorg

Voor vragen over mantelzorg of gerelateerde vragen kunt u terecht bij Minters Mantelzorg.

Print dit artikel

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik maak onderdeel uit van team Minters Mantelzorg en ben werkzaam als consulent o.a. voor de gemeente Maassluis.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...