Veilig digitaal bewaren

door | 17 november 2021 | Geldzaken, Veiligheid

We vinden het heel gewoon om te zorgen dat we spullen niet kwijtraken door verlies of diefstal. Daarom doen we de deur op slot als we ons huis verlaten en nemen we maatregelen om bijvoorbeeld brand in huis te voorkomen.

Maar tegenwoordig staan belangrijke zaken zoals waardevolle foto’s digitaal op je mobiele telefoon, tablet of pc. Dergelijke digitaal opgeslagen informatie willen we niet kwijtraken. Velen realiseren zich echter te weinig dat je digitale informatie ook kwijt kan raken! Dat kan bijvoorbeeld door kapotgaan van het apparaat waarop de informatie staat opgeslagen.

Misdadigers blijken steeds vaker in staat om ervoor te zorgen dat je niet meer bij je eigen digitale informatie kan totdat je losgeld hebt betaald. Ze “gijzelen” je digitale informatie doordat ze op de een of andere manier in staat zijn toegang te krijgen via je mobieltje, tablet of pc. Ze doen dat bijvoorbeeld door valse e-mails te sturen met een inbraakprogramma.

Niet voor niets krijgen we de waarschuwing om niet te klikken op links in e-mails van onbekenden.

Die misdadigers worden echter steeds slimmer om e-mails echt te laten lijken en vinden naast e-mails ook steeds meer andere methoden om je informatie te gijzelen en losgeld te vragen.

Digitale hulpmiddelen zoals een smartphone bieden veel voordelen maar vergen ook inspanningen om goed en ook veilig te gebruiken. En dan nog lukt het niet altijd om verlies van digitaal opgeslagen informatie te voorkomen. Daarom is het belangrijk regelmatig reservekopieën (back-ups) te maken.

Die reservekopieën dienen los van de computer bewaard te blijven. Als je zo’n reservekopie bijvoorbeeld opslaat op een externe harde schijf dien je deze harde schijf los te koppelen van je pc nadat de reservekopie gemaakt is.  Als je zo’n reservekopie bijvoorbeeld online via internet (in de cloud) op slaat, dien je de verbinding tussen de online opslagdienst en je apparaat te verbreken door uit te loggen.

Zo blijft je waardevolle informatie goed bewaard!

Seniorenweb

Back-up maken; de mogelijkheden

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Vanuit "Ieder mens telt mee" probeer ik als 70-plus vrijwilliger tips te geven om geldzorgen te verminderen. Gezellige dingen doen met echtgenote, kleinkinderen, dochters en schoonzoons zijn echter ook belangrijk voor mij.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *