Onze kerststal

door | 23 december 2021 | Fiefjes, Verhalen

Ieder jaar rond de Kerst komen er mooie herinneringen boven. Bij m’n ouders thuis, met mijn eigen kinderen en dan nu met de kleinkinderen. Ik kijk graag even met jullie terug. 

Samen met mijn vader een kerstboom kopen en die mooi optuigen. Elektrische lichtjes waren er nog niet, er gingen échte kaarsjes in. De houten kerststal met rotspapier erom werd onder de boom gezet. Wat werden de beeldjes veel opgepakt om ze goed te bekijken.

En dan…op kerstavond naar de nachtmis met mijn vader, broertje en zusje. Mijn moeder bleef thuis met de drie kleintjes. We moesten vroeg naar bed en werden na een paar uur wakker gemaakt. Je mooiste kleding aan en in het donker naar de kerk. Heel spannend allemaal. Thuis gekomen, een mooi gedekte tafel met veel lekkers en op het “moment suprême” werden de kaarsjes met lucifers ontstoken!

Eén keer ging het mis tijdens het kerstdiner. Ik zag ineens het rotspapier branden. Mijn vader pakte snel de kerststal op en rende naar buiten. De beeldjes vlogen in het rond. Gelukkig was er niet veel schade en deed de stal nog jaren dienst. Totdat er een grotere stal kwam en ik de oude kreeg.

Vele jaren later werd ik moeder van drie meisjes. Er kwam een kerstboom en het oude stalletje kwam er onder te staan. Ze vonden het prachtig en opnieuw werd er met de beeldjes gespeeld. Er werden veel verhalen mee verzonnen.

Toen mijn dochters uit huis gingen kregen zij de oude en de nieuwe stal inclusief het oude rotspapier mee. Nu kan ik ze bij hen elk jaar bewonderen en komen de herinneringen weer boven.

Een andere herinnering van 26 jaar geleden, waar ik nu nog steeds erg van kan genieten, is mijn kleinzoon. Op kerstavond belde mijn schoonzoon met de mededeling; “de weeën zijn begonnen!” Ons kerstkindje werd geboren! Al gauw stond ik met hem in mijn armen, voor het raam te kijken naar de sneeuw die viel…
Mooier kon het niet!

Laat een reactie achter

1 reactie(s)
Ik woon al jaren samen met Ted in Schiedam, genietend van mijn kinderen en kleinkinderen. Mijn grote hobby is fietsen en is het te slecht weer, dan haak ik graag dekens.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

1 Reactie

  1. Jan

    Prachtig en vooral ook herkenbaar verhaal José.
    Heel mooi!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *