Groen pareltje in: Schiedam

door | 12 maart 2022 | Doen, Fietsen en wandelen

Iedere stad heeft zo zijn fraaie verborgen plekjes waar je 100 keer langs kunt fietsen zonder dat het je opvalt.  In deze miniserie laten we je kennismaken met drie groene pareltjes in onze steden. Deze week is de beurt aan het Strickledepark in Schiedam.

Het bekendste park van Schiedam is de nieuwe Plantage, het oudste stadspark van Nederland. Maar deze week wil ik jullie kennis laten maken met het Strickledepark. Laaggelegen in de oksel van de Nieuwe Damlaan en de Vlaardingerdijk, ligt dit kleine parkje.

Op het eerste gezicht niet zo bijzonder, maar als je wat verder loopt is de eerste feature die je ziet “het Torentje”. Een kunstwerk gemaakt door Yvonne Koopmans. Het torentje staat in een waterpartij en stond eerst op het Academisch Ziekenhuis van Leiden. Toen dit gebouw werd gesloopt is het torentje gered. Nu staat het hier en is het ook een lichtobject dat elk seizoen van lichtkleur verandert.

Aan het einde van het park ligt de katholieke begraafplaats van Schiedam. Een dodenakker met een bijzondere geschiedenis. Opgericht door de Schiedamse brander Wilhelmus Adrianus van der Burg, werd dit de laatste rustplaats voor de grote brandersfamilies zoals de familie Nolet. Op de begraafplaats staat ook een fraaie achthoekige kapel.

De begraafplaats werd in 1972 buiten gebruik gesteld en verkeert in een lichte staat van verval. De kapel werd gerestaureerd in 2000 en wordt vandaag de dag gebruikt voor de eredienst van de Roemeens Orthodoxe Kerk.

Als je nog zin hebt kun je verder lopen door het aangrenzende park Vlaardingerdijk. Een net parkje met een speeleiland, dus je (klein)kind kan ook mee.

Heel veel wandelplezier! En als je een mooie foto hebt gemaakt, dan kun je die posten op het prikbord.

Meer weten over kunstwerk Torentje?

Meer weten?

Korte informatie over de katholieke begraafplaats

Laat een reactie achter

2 reactie(s)
Ik ben een gepensioneerd biotechnoloog, met een passie voor fietsen, geocachen en tech.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

2 Reacties

  1. Ruud

    Dankjewel, dat komt ook door mijn hobby geocachen, waarbij je vaak op onverwachte plekjes komt

    Antwoord
  2. Quinten

    Wat een leuk idee voor een serie artikelen! Zoveel plekjes met mooie verhalen waar je waarschijnlijk nooit snel bij stil zou staan.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *