Groene parel in Vlaardingen

door | 15 maart 2022 | Doen, Fietsen en wandelen

Iedere stad heeft zo zijn fraaie verborgen plekjes waar je 100 keer langs kunt fietsen zonder dat het je opvalt.  In deze miniserie laten we je kennismaken met drie groene pareltjes in onze steden. Deze week is de beurt aan de heemtuin in Vlaardingen.

Mijn hobby is geocachen. Die hobby brengt mij op leuke, lelijke, gewone en bijzondere plekjes. En zo kwam ik een maandje geleden in de heemtuin van Vlaardingen.

De heemtuin kent een bijzondere geschiedenis. Door de voortschrijdende industrialisatie maakte een biologieleraar van een Vlaardingse scholengemeenschap zich zorgen over de botanische lessen en vroeg de gemeente Vlaardingen om een “instructief plantsoen”.

De gemeente gaf hier gehoor aan en toverde een weiland (toen aan de rand van de stad) om in een echte heemtuin. Nu ligt de heemtuin midden in de Westwijk tussen zeventiger jaren flats en recente nieuwbouw.

Maar nog steeds is het een kleine groene oase. De heemtuin is niet groot. Met 1,5 hectare ben je er wel. Maar het is een oase van rust en biodiversiteit zo vlak langs de drukke Marnixlaan. De verschillende biotopen zijn met elkaar verbonden door een slingerend “kabouter” paadje ook leuk voor de (klein)kinderen. Honden mogen helaas de tuin niet bezoeken!

Enige jaren geleden was de heemtuin bijna gesloten, maar gelukkig is de tuin gered en nog steeds toegankelijk voor het publiek, maar wel in beperkte mate. Kijk hier voor de openingstijden.

Meer weten?

Wil je meer weten over de geschiedenis van de heemtuin klik dan op deze link.

Ben je premium geocacher, dan kun je ook de geocache Heemtuin / west op zijn best spelen. Vergeet niet om een magneetstok mee te nemen.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben een gepensioneerd biotechnoloog, met een passie voor fietsen, geocachen en tech.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *