Een vrolijk begin…

door | 1 april 2022 | Fiefjes, Verhalen

Ben je ook wel eens voor de gek gehouden op 1 april? Jong en oud krijgen of hebben er mee te maken gehad. Maar waarom op 1 april iemand in het ootje nemen? Waar komt dat vandaan?

Waarschijnlijk dateert de grappendag uit de Middeleeuwen waar in Frankrijk op die dag het jaarlijkse festival “La fête des fous’ (het feest der zotten) werd gevierd en daar had voornamelijk de geestelijkheid het te verduren.

In Nederland denkt men echter dat de grappenmakerij begonnen is met de inname van Den Briel (Brielle) door de watergeuzen op 1 april 1572. De Spaanse hertog van Alva had toen het gezag over Nederland. De verovering van deze stad is de bekendste gebeurtenis in de Tachtigjarige Oorlog en de Vaderlandse Geschiedenis.

Toen schreef men: “Den eersten dach van April verloos Duc d’ Alva sijnen Bril”.

Het gezegde: “Op 1 april verloor Alva zijn bril” is blijven voortleven tot op de dag van vandaag.

Wel een bewijs hoe ingrijpend en belangrijk deze inname is geweest.

Zelf ben ik ook wel in het ootje genomen maar televisie en kranten konden er ook een handje van! Eén kan ik me nog goed herinneren.

Het was 31 maart 1969 toen in het televisiejournaal werd aangekondigd dat er de volgende dag een grote landelijke actie zou plaatsvinden om ‘zwartkijkers’, mensen die hun kijk- en luistergelden niet betaalden, op te sporen. Controleurs met een scanner zouden door de stad rijden om overtreders te betrappen. Een ‘controleur’ werd in de uitzending gevraagd of er iets tegen te doen was, Zijn antwoord was, nee maar zei wel dat hij zich niet kon voorstellen dat mensen het televisietoestel in aluminiumfolie zouden gaan wikkelen want dan konden de controleurs met hun scanner niets uitrichten. De volgende dag was er in geen enkele winkel nog aluminiumfolie te koop!

 

                                            1 April !!

 

 

Noot: De opname van deze mop klik op deze link.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Een oorlogskind (1940), moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en nog lekker bezig met van alles. Golfen, bridgen, schrijven, vrijwilliger in het Stedelijk Museum en nog een aantal zaken. Mijn leven is dus niet saai en ….. ‘Carpe Diem’ is mijn motto!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *